Blir mästarmötet verklighet 2013?

Nästa år kan de mötas på banan, årets STCC-mästare Johan Kristoffersson och TTA-mästaren Fredrik Ekblom. En drömduell om den blir av men oavsett vad som händer så är båda förarna ense om att det är bra att STCC framöver kommer att avgöras med det reglemente som användes i TTA i år. 

– Det är viktigt att motorsporten visar upp en enad front, säger Kristoffersson. Våra konkurrenter är ishockey, fotboll och de andra stora sporterna och det är de vi ska slåss mot, inte med varandra.

Fredrik Ekblom, som vann TTA-mästerskapet tillsammans med Polestar Racing, är överens med Kristoffersson. Två serier på hög nivå är en för mycket.

– Det är bra att serierna nu går samman och att vi kan plocka russinen ur båda kakorna, säger han. Nu samlar vi allt det goda under ett tak.

Säsongen 2011 körde de båda för samma team, Volkswagen Team Biogas. För Kristoffersson var det debut på allvar i Sveriges högsta racingklass, tidigare hade han kört Semcon Cup. Men han visade redan då att han var redo att utmana racingeliten i Sverige.

– Han kommer inte att ha fördel av att kunna använda mina inställningar på bilen den här gången, skrattar Ekblom som ser fram emot att få möta Kristoffersson på banan igen.

Kristoffersson är inte sen med att kontra och spelar ut ålderskortet. Kristoffersson hade knappt lärt sig gå när Ekblom knackade på dörren till de riktigt stora formelbilsklasserna internationellt.

– Han har ju fördel av att ha kört bilen i ett år redan men det får jag väl ge honom när han är så gammal.

Men det är långt ifrån klart om mötet mellan de två blir av nästa säsong. Kristoffersson vann nyligen International Superstar mot mycket meriterande motstånd i form av en hel hög med gamla F1-stjärnor. Sammanlagt har han vunnit fem titlar i år, STCC, Carrera Cup Scandinavia, förar-, rookie- och italienska mästerskapet i International Superstars –dörrarna står öppna för en internationell karriär.

– Jag vet inte var jag kommer att hamna nästa år men STCC kommer att vara ett mycket starkt alternativ, men vad jag än kör är det viktigt att det blir under rätt förutsättningar, säger Kristoffersson. Jag kommer inte att köra internationellt bara för att det är internationellt och svensk racing ska inte underskattas.

Ekblom då, han är klar för Polestar Racing, och vad som än händer med Kristoffersson kommer han ha fullt upp med att hålla de andra förarna i STCC stången.

– Det kommer att bli tuffare nästa år med många bra förare, säger Ekblom. Det blir ett spännande koncept med hårdare konkurrens – det ska bli kul!

 

Här kan du se när Kristoffersson och Ekblom firade sina respektive titlar i år: