Renault och STCC satsar på talanger

I år gjorde Clio Cup JTCC premiär i racing-Sverige. Det gamla JTCC-reglementet ersattes och vilken succé det blev! Publiken bjöds på underhållande och tät racing samtidigt som deltagarna fick mer prestanda för pengarna än någonsin tidigare. Andreas Wernersson tog hem titeln efter en stenhård fajt med Marcus Fluch  och Sverige fick en ny juniormästare i banracing.

Intresset för att delta har varit rekordstort och till nästa säsong väntas fulla startfält i klassen. Och det är inte bara unga talanger som vill köra Clio Cup i framtiden.

–Det har varit ett större intresse än vad vi hade kunnat föreställa oss, säger Göran Olsson, ansvarig för Clio Cup. Hade vi haft fler bilar att tillgå hade startfälten varit större redan i år. För att bygga en bra mix av talang och erfarenhet i klassen satsar vi hårt på att nå även äldre förare som vill tävla till en rimlig kostnad. Det ser mycket bra ut inför 2013.

Nu funderar STCC på att bygga vidare på Renault-plattformen. En ny Formel-bilsklass håller på att introduceras i Europa och STCC är redo att hänga på. Klassen heter Formel Renault 1.6 och är ett billigare alternativ till storebror till Formel Renault 2.0.

–Vi har sonderat intresset för klassen och vi bedömer det som stort, säger Bob Huzell, VD för STCC. Det här är en klass som på ett bra sätt kan överbrygga steget för unga förare från karting till formelbil. Bilen är förhållandevis billig, enkel att driva och den är en perfekt instegsklass för unga som vill lära sig att köra racerbil.

För deltagarna i den nya klassen innebär det att de får tillgång till all den service som STCC kan erbjuda via samarbetet med Renault Sport.

–Vi har redan den infrastruktur som behövs i och med att vi driver Clio Cup, säger Göran Olsson. Vi hanterar all logistik när det gäller reservdelar och inköp. Vi arrangerar tester och vi delar med oss av allt kunnande vi har för att underlätta för deltagarna.

Precis som med Clio Cup JTCC finns också möjligheten att köra utomlands.

– Med den här klassen kan deltagarna så småningom ta steget ut internationellt på ett betydligt enklare sätt än tidigare, säger Olsson.

I samband med Gran Turismo Expo 2012 i Nacka Strand kommer STCC på torsdag den 15 kl. 18.00 att presentera nästa års satsning på Clio Cup JTCC samt det nya formelbilskonceptet.

Intresserade av att delta på torsdagens visning av Clio Cup och Formel Renault 1.6 är välkomna att kontakta Göran Olsson på goran.olsson@stcc.se