Racing-Sverige om prins Carl Philip

Nyheten om att prins Carl Philip ska köra STCC 2013 för  Volvo Polestar Racing  fick ett enormt genomslag i media och intresset kommer naturligtvis att vara fortsatt stort när säsongen drar igång. I racing-sverige fick nyheten ett positivt mottagande. 

Robert Dahlgren, som blir teamkamrat med prinsen i Polestar Racing, tror att prinsen har goda förutsättningar att göra bra ifrån sig.

– Det kommer att bli roligt, vi har ju haft med varandra att göra i depån tidigare och jag känner honom som trevlig och bra att ha att göra med, säger Dahlgren. Det är ett modigt beslut men jag förstår verkligen att han vill testa gränserna när möjligheten erbjuds. Han har skaffat sig erfarenhet från andra snabba klasser och jag tror inte att han kommer att göra bort sig.

Tidigare i år vann prins Carl Philip sin klass i GT Sprint Cup i Göteborg efter en hård fajt med WestCoast Racings Chris Midmark. WestCoast Racings teamchef Dick Jönsson-Wigroth var imponerad av prins Carl Philips framfart.

– Jättekul och bra för svensk racing att Carl Philip testar, han vågar göra det andra bara drömmer om, säger Jönsson-Wigroth. Det kommer att bli tufft men jag hoppas att alla ger honom chansen att växa in i rollen på ett sätt som han förtjänar. Vi ska vara glada att vi har en prins som ger motorsporten den här uppmärksamheten.

Tobias Johansson, som driver Brovallen Design gör i stort sett samma analys som Dick Jönsson-Wigroth.

– Jag har ju följt prinsen i depån genom åren och jag känner honom som en bra racerförare. Han har växt och hans insats i år i GT-racet i Göteborg var riktigt frän. Det är positivt när de som vill komma någonstans är med i högsta klassen. Carl Philip kan nog hänga med rätt bra när han får växa in i det, säger Johansson.

I media gavs nyheten stor uppmärksamhet. Jerker Johansson, frilansande motorsportjournalist som skriver för bland annat Bilsport, menar att prinsen har lyckats bra hittills i racingkarriären med tanke på att den påbörjades så pass sent i ålder.

–  Han är nog en mycket bättre förare än vad många tror, speciellt med tanke på att han inte har lika mycket erfarenhet som många av konkurrenterna som har kört karting sedan de var små, säger han. Det ska bli spännande att se hur långt han kan komma. Han är förmodligen den av förarna i STCC som har mest utvecklingspotential.

Picko Troberg, som nyligen annonserade att han kommer att ställa upp med en bil i STCC, utöver de två bilar som han har på gång för nya Formel Renault 1.6, ser enbart positivt på prins Carl Philips medverkan.

– Fantastiskt för svensk bilsport och fantastiskt för STCC eftersom det skapar stort intresse från media, säger Picko. Sen ska det ju bli kul att få köra ifrån honom ute på banan, för det är ju vad den här sporten handlar om.