Pånyttfödd Picko i högform


För knappt ett år sedan höll han på att stryka med efter en tids svår sjukdom. Bukspottkörteln lade av och dessutom angreps njuren av cancer. Efter operation och en lång och mödosam rehabilitering är han nu tillbaka i gammal god form. Rösten i telefonen sprudlar av energi. 

– Jag har fått livet tillbaka, säger Picko Troberg som fyller 75 i dagarna. Jag höll på att dö men läkarna på Danderyds sjukhus gjorde underverk med mig.

Och när Picko har fått livet tillbaka, då är det bara en sak som gäller. Full satsning på STCC:s nya juniorklass, Formel Renault 1.6 med två bilar, och en bil i STCC är det som gäller.

– Jag kan ju ingenting annat än att driva racerteam, det blir ett trebilsteam och snyggt och prydligt i depån som det brukar vara, skrockar han förtjust.

Under hösten har Picko fått klart med en storsponsor för de närmaste tre åren.

– Jag har fått till ett treårsavtal med DHL så nu är det lugn och ro på den fronten, säger han.

Picko brinner som alltid för att hitta nya talanger och racing-Sveriges nestor ser nu fram emot nästa års säsong.

– Nu vill jag ge något tillbaka till motorsporten. Jag har nio SM-guld och var en av de bästa under några år. Det har varit ett kall att försöka hjälpa fram ungdomar på samma sätt som jag har gjort i mitt mentorskap för Rickard Rydell och Mattias Ekström. Jag vill gärna hitta en ny stjärna för framtiden.

Ingenting är klart än vad gäller förare, vare sig vad gäller Formel Renault 1.6 eller STCC. Vad det blir för kaross på STCC-bilen är inte heller klart men vill det sig väl blir det ytterligare ett märke vid sidan av de fyra bilmärken som redan är representerade.

– Jag kan tänka mig att det blir en kaross från en av de som redan finns men jag håller på och jobbar på andra spår. Att få in ytterligare ett bilmärke vore bra för klassen.

Det blir också dags att damma av en gammal tradition till nästa säsong. Passerar du en nedkabbad Morgan på väg till en STCC-tävling är det mycket troligt att det är Picko som sitter bakom ratten på sin ögonsten.

– Säkerligen, jag har inte gjort mig av med den och jag kommer att ta den till en eller annan tävling nästa år.

Sveriges snabbaste mustasch gör det med stil – Picko Troberg är tillbaka på allvar i svensk motorsport.