STCC-mästaren kör klassiska Bathurst

Johan Kristoffersson kör Audi R8 LMS i klassiska Bathurst

Johan Kristoffersson, fjolårets succéman i svensk racing, inleder 2013 års säsong med klassiska 12-timmarsloppet Bathurst i Australien 8-10 februari.

Kristoffersson har engagerats av förra årets vinnarteam, Phoenix Racing, och kommer att köra en 560 hästars Audi R8 LMS.

– Det här känns otroligt inspirerande och ska bli riktigt spännande, säger Kristoffersson.

Johan Kristoffersson vann allt 2012: STCC med Volkswagen, Porsche Carrera Cup Scandinavia och alla tre individuella titlar i internationella toppserien Superstars där han körde en Audi RS5.

Som inledning på 2013 års säsong tar 24-åringen från Arvika sig an en ny uppgift – klassiska Bathurst i Australien. Han kommer att dela bil med Andreas Simonsen och schweizaren Harold Primat.

– Vi har jobbat för att få till en långloppsstyrning och knöt kontakter med Phoenix Racings teamchef Ernst Moser i samband med det DTM-test jag körde i höstas, berättar Johan.

Att bli engagerad av tyska Phoenix Racing är en fjäder i hatten för den unge svensken. Teamet står fabriken nära och driver bilar i ett av Audi-teamen i DTM. 2011 vann Phoenix Racing mästerskapet med Martin Tomczyk och i fjol slutade teamets bäste förare, Mike Rockenfeller, på fjärde plats.

2012 vann Phoenix Racing alltså även Bathurst 12-timmars med Christopher Mies, Darryl O´Young och Christer Jöns. Det är vinnarbilen från i fjol, en Audi R8 LMS, Johan nu ska försöka styra till ytterligare en triumf.

– Redan kommande vecka åker jag till Italien för att bekanta mig med bilen då Audi Sport Italia kör en test med sin R8 på Adria Ring.

Bathurst är 6,5 km lång och ordentligt kuperad. Många jämför den med en annan klassisk bana, Nürburgring Nordschleife i Tyskland.

– För att lära mig banan kommer jag att köra den i TV-spel och studera den i filmklipp på Youtube. Väl på plats är det bara att ta hjälmen under armen och köra så fort det går.

En bra insats i Australien kan öppna dörren för fler styrningar för Phoenix Racing.

– Därför gäller det att göra ett bra jobb och visa stabilitet.

Bathurst inleds tidigt på morgonen den 10 februari och går i mål tolv timmar senare.