Björn Wirdheim klar för Picko Troberg Racing och STCC

Efter mer än 15 år på den internationella arenan återvänder Växjö-sonen Björn Wirdheim under säsongen 2013 till Sverige för en satsning på STCC tillsammans med motorsportikonen Picko Troberg. Wirdheim är en av 2000-talets absolut mest meriterade svenska tävlingsförare – och den ende som lyckats slå sig fram till en officiell sits i kungaklassen Formel 1 under de senaste 20 åren. 

–  Jag vet att motståndet är tufft i STCC men jag är inte här för skojs skull. Jag, Picko och alla våra samarbetspartners delar samma mål; vi vill vinna race och vara med och slåss om titeln, säger Björn Wirdheim.

Wirdheim, som efter sin F1-sejour som testförare för Jaguar har tillbringat merparten av sin racingkarriär i Japan, har haft ögonen på den svenska racingscenen under en längre tid. En comeback på hemmaplan har lockat men inte förrän nu föll alla bitar på plats.

–  Jag har sökt efter en väg tillbaka till europeisk racing under de senaste åren. Som svensk har jag naturligtvis följt utvecklingen i STCC, och med tiden har mitt intresse för serien vuxit. I år är det för första gången möjligt att rent kalendermässigt kombinera mina åtaganden i Japan med en styrning på hemmaplan, och att dessutom göra det med rätt förutsättningar.

Och rätt förutsättningar, det får Björn tillsammans med Picko Troberg Racing.

–  Det är helt grundläggande. När Picko väl bestämmer sig för något vet man att det är seriöst. Han har en historia av att driva professionella racingteam, och jag hade inte gett mig in i det här om jag inte hade trott på upplägget. Picko Troberg får saker och ting gjorda och jag har fullt förtroende för honom.

Picko Troberg, som nyligen fyllde 75 år, är tillbaka efter en längre tids svår sjukdom. Av det märks ingenting – det är en mer energisk Picko än på många år som mötte upp pressen i samband med teampresentationen och årets satsning backas upp av en storsponsor i form av transportjätten DHL.

– Det är full fart som gäller, och det har det alltid varit. Om man ska investera ett antal miljoner kronor i något så finns det ingen anledning att göra det halvdant. Jag vill jobba med de bästa, och vi har redan byggt ett starkt team, säger Picko.

Ambitionsnivån på satsningen är hög. Picko har målet klart för sig.

– Björn Wirdheim har vunnit F3000 och har erfarenhet från Formel 1, och med en sådan förare kan man inte nöja sig med att bli femma. Inställningen måste vara att mina mekaniker och ingenjörer, under ledning av Börje Wessman, ska ge Björn en bil som han känner sig nöjd med – och om vi lyckas med det så vinner han.

Årets STCC-säsong har premiär den 3-4 maj på Ring Knutstorp. Förutom att publiken kommer att bjudas på ett oerhört starkt startfält i STCC blir det även spännande racing i form av Carrera Cup, V8 Thunder Cars, Clio Cup och Formel Renault.

 

PERSONLIG INFORMATION BJÖRN WIRDHEIM

ÅLDER: 32 år
FÖDD/UPPVUXEN: Växjö
LÄNGD: 184 cm
VIKT: 72 kg
BOR: England
FAMILJ: Sambon Ellen, hundarna Maddy, Molly och Spuddy
INTRESSEN: Träning, hundarna, golf

 

STCC-kalendern 2013

3-4 maj Ring Knutstorp
7-8 juni Solvalla, Stockholm
28-29 juni Göteborg City Race
12-13 juli Falkenberg
9-10 augusti Östersund
23-24 augusti Karlskoga
6-7 september Tierp Arena
20-21 september Yokohama Grande Finale, Mantorp Park

Picko Troberg, Benoit Dumont, VD för DHL Supply Chain i Norden, och Björn Wirdheim.