Pontus Fredricsson klar för Formel Renault 1.6

15-årige Pontus Fredricsson från Stockholm är klar för den nya svenska bilracingserien Formel Renault 1.6. Fredricsson – som har spenderat de senaste tre åren i karting – kommer att tävla för Åke Janssons team Trackstar Racing, och tar därmed steget in på formelbilsarenan under den säsong då Formel Renault 1.6 introduceras i Sverige som en av supportklasserna till standardbilsmästerskapet STCC. 

– Det känns naturligtvis otroligt bra att få chansen att tävla i ett riktigt bilracingmästerskap för första gången, säger Pontus Fredricsson. Det här är något man har drömt om sedan dag ett i karting, och för mig kunde introduktionen av Formel Renault 1.6 inte ha kommit vid en bättre tidpunkt. Det här är en helt ny miljö för mig, och en stor utmaning. Den här säsongen handlar helt om att lära sig så mycket som möjligt och att lägga en grund inför framtiden, och jag ser fram emot att komma igång med försäsongstesterna tillsammans med Trackstar Racing!

Pontus Fredricsson är först ut att offentliggöra sin satsning på Formel Renault 1.6 under 2013, och också den förste att beställa ett exemplar av den enhetsbil som ska användas i mästerskapet. Formel Renault 1.6 är en enklare version av internationellt etablerade Formel Renault 2.0, där den huvudsakliga skillnaden utgörs av motorkapaciteten (1.6 liter i förhållande till 2.0).

Fredricsson har tidigare tävlat i bland annat alpin skidåkning och motocross, och kommer under säsongen att vägledas av sin mentor Philip Forsman – som själv har en bakgrund i både Formel Renault och Formel 3, och som slutade på andra plats totalt i förra årets upplaga av Porsche Carrera Cup Scandinavia.

– Jag har följt Pontus på nära håll under hans tid i karting, och tror mycket på honom, säger Philip Forsman. Jag minns själv vilket behov man hade av tips och råd när man skulle ta klivet in i bilracing, och när man är helt ny finns det otroligt mycket man bör känna till. Under de senaste åren har det inte funnits något formelbilsmästerskap över huvud taget i Sverige, men steget ut i Europa har egentligen varit för stort – och därför tycker jag att Formel Renault 1.6 fyller en väldigt viktig funktion. Jag kommer att stötta Pontus och dela med mig av mina egna erfarenheter, och förhoppningsvis kan det påskynda hans utveckling både på och vid sidan av banan.

Den definitiva kalendern för Formel Renault 1.6-säsongen 2013 är ännu inte publicerad, men majoriteten av tävlingarna kommer alltså att köras i samband med STCC.