Estniska Scuderia Nordica klara för Formel Renault 1.6

Estniska Scuderia Nordica Racing Team ställer upp i Formel Renault 1.6 2013. Det meddelar teamchefen Marek Kiisa. Scuderia Nordica Racing Team har meriter från Formel Renault 2.0 i både North European Zone och i det Österrikiska mästerskapet. Går allt som det ska kan det bli tre bilar till start för det estniska teamet.

–Vi har en estnisk förare klar som kommer att presenteras inom kort men vi letar också efter en svensk förare för att binda ihop satsningen, säger Marek Kiisa, teamchef för Scuderia Nordica. Det är heller inte omöjligt att vi kommer att driva ytterligare en bil om intresse finns.

Satsningen på formelbilsracing inleddes 2005 då teamet deltog i NEZ-mästerskapet men tvålitersbilarna har blivit gamla och då passar STCC:s satsning på Formel Renault 1.6 perfekt.

– Vi tror att 1.6-litersklassen är det bästa valet för unga förare som kommer upp från kartingen, säger Marek. För en 15-åring var steget upp till tvålitersklassen lite väl stort. Då passar det bättre att bygga fundamentet med Formel Renault 1.6.

För Marek Kiisa är det nordeuropeiska samarbetet viktigt.

– Ensamma är vi väldigt svaga och ska vi åka utanför norra Europa blir det svårt att engagera de sponsorer som behövs, säger han. Därför är det viktigt att vi har ett bra samarbete mellan Estland, Lettland, Litauen, Sverige, Norge, Finland och Danmark.

Marek Kiisa har också varit en av de drivande krafterna bakom att upprusta Audruring, den 3,2 kilometer långa bana som ligger strax utanför Pärnu och som även ingår i årets svenska Formel Renault 1.6-mästerskap.

–  Vi har en av nordueropas modernaste anläggningar, säger Marek. Banan har hög säkerhet, FIA Grade 3, vilket innebär att i princip alla klasser utom Formel 1 kan köra där. Banan ligger dessutom väldigt bra till med närhet till Pärnu, en trevlig kuststad med allt man kan önska sig i form av hotell och restauranger.

För Scuderia Nordica Racing Team startar säsongen den 3-4 maj på Ring Knutstorp i samband med STCC-premiären.