Kristoffersson fyra i Bathurst

Svensk Audi-duo tvåa i Bathurst

 

Det blev en fjärdeplats  för Johan Kristoffersson och Andreas Simonsen i det klassiska 12-timmarsloppet Bathurst i Australien. Svenskduon representerade Phoenix Racing och delade en 500-hästars Audi R8 LMS med schweizaren Harold Primat.

– Att få köra Bathurst har varit en stor upplevelse och gett mig mycket erfarenhet, sa Kristoffersson direkt efter målgång söndag morgon svensk tid.

Phoenix Racings bil med de båda svenskarna var med och slogs i toppen från start i det klassiska loppet. Primat tog ledningen på den första stinten, lämnade över till Simonsen som var tre i tävlingen när det var dags för 2012 års STCC-mästare Johan Kristoffersson att ta vid bakom ratten.

Kristoffersson hängde med de snabba Mercedes- och Ferrari-bilarna i täten, men när han skulle lämna över till Primat hände något.

– Primat fick problem när han skulle starta bilen efter förarbytet och teamet tvingades ta in den i garaget för reparation. Där tappade vi tyvärr fyra varv till täten, berättar Tommy Kristoffersson, Johans pappa, som fanns på plats i Australien.

Ett rejält skyfall bjöd in Phoenix-teamet i loppet igen. Regnet kom mitt under Johan Kristofferssons andra stint.

– Teamet reagerade blixtsnabbt och var först ut med regndäck, men tyvärr kraschade några bilar omedelbart vilket gjorde att säkerhetsbilen kom ut. Det gjorde att övriga team, utan större tidförlust, kunde gå i depå och byta däck.

I regn var emellertid Johan Kristoffersson snabbast på banan och teamet minskade konstant avståndet till täten, men de fyra varven i garaget skulle visa sig kosta allt för mycket i jakten på en pallplats.

Johan Kristoffersson var nöjd med sin insats i sitt första långlopp i karriären och tackade superprofessionella Phoenix Racing för att han fick chansen. Starten i Bathurst gav onekligen mersmak. Direkt efter loppet sa han bland annat:

– Det första jag funderade på när jag klev ur bilen var när jag får sätta mig i en racerbil igen. Efter några timmar i en Audi R8 LMS med 500 hästkrafter, på en bana värd namnet, är det svårt att inte längta tillbaka till förarstolen.

DTM-veteranerna Bernd Schneider, Thomas Jäger och Alex Roloff vann tävlingen i en Mercedes.