Linda Johansson klar för Clio Cup 2013

Linda Johansson, 24 år från Norrtälje, är näste förare att bli klar för årets Clio Cup. Linda har tävlat de senaste åren i Ginetta och utvecklingskurvan har pekat stadigt uppåt. Nu blir det vassare motstånd och mer publik på läktaren när hon tar klivet in i Clio Cup – en serie som ligger snäppet under de stora klasserna i svensk banracing. 

– Det kommer att bli spännande med ett starkt startfält och vi kände också att det var dags att köra i en klass som kör inför lite större publik, säger Linda.

Och publik kommer det att bli. Clio Cup körs tillsammans med STCC och det innebär att Linda kommer att få köra på bland annat Solvalla i Stockholm, en tävling som lockade 22 000 åskådare förra året. Men Linda är mer nervös för banan än för publiktrycket.

– Jag tror den är svår, säger Linda. Den är annorlunda men det ska bli kul och det kommer att bli skillnad jämfört med de klasser har jag kört tidigare.

Linda har tävlat i Ginetta-serien de senaste tre åren. Resultaten har stadigt blivit bättre och under fjolåret visade hon att hon hänger med i toppen med fler fina placeringar som facit.

–Jag var nöjd med förra året och det är också därför jag känner att det är dags att prova något annat, säger hon.

Det är pappa Tony som driver själva teamet bakom Linda, JSON Racing.

– Linda har ju kört gokart mot en del av killarna som kör i Clio Cup och i Ginetta har hon inte gjort bort sig, säger han. Vi hoppas på en placering mitt i fältet, det är en rimlig målsättning som Linda har kapacitet att uppfylla.

För knappt ett år sedan blev Linda mamma till lilla Elias. En månad efter födseln satt hon i racerbilen igen.

– Det var tufft när jag fick springa och amma Elias mellan heaten, säger Linda som inte tror att det blir riktigt lika knepigt i år.

– Mamma, farmor och Elias pappa hjälper till i depån så det ska gå bra.

Just nu är Linda mammaledig från familjeföretaget men snart börjar allvaret. Årets säsong börjar den 3-4 maj på skånska Ring Knutstorp – då kommer Linda att få sätta sig bakom ratten på sin Renault Clio och ta upp fajten med den svenska racingeliten.