VW och KMS satsar på Rallycross

STCC-mästarna Volkswagen startar, under namnet Volkswagen Dealer Team KMS, en omfattande satsning på rallycross. Siktet är inställt på att tävla under STCC-flagg 2014, men man kommer att delta i bland annat SM redan i år. Två av förarna blir STCC-vinnaren Johan Kristoffersson och rallystjärnskottet Pontus Tidemand. Satsningen offentliggjordes idag i samband med en presskonferens i Stockholm.

Den breda publiksporten rallycross väntas möta ett allt större intresse i framtiden både nationellt och globalt och därför har Kristoffersson Motorsport (KMS) fått uppdraget att utveckla en ny rallycrossbil för Volkswagen Sverige med sikte på 2014.

– Rallycross är en attraktiv publiksport som ligger nära Volkswagen Motorsports satsning på rally. STCC har dessutom öppnat upp för möjligheterna att köra rallycrosstävlingar under 2014. Samtidigt vill vi länka satsningen till vårt erbjudande av 4Motion, det vill säga fyrhjulsdrift. Det gör det attraktivt för oss att satsa på detta, säger Sten Forsberg, chef för Volkswagen Sverige.

– Vi ser den svenska satsningen som mycket intressant och kommer att följa den med stort intresse, säger Jost Capito, chef för Volkswagen Motorsport.

Att rallycross är hett bevisas också av flera andra aktuella satsningar – som till exempel att det svenska teamet Marklund Motorsport redan i år kommer att tävla internationellt med en egenutvecklad rallycross-Polo. Rallycrossen växer också snabbt i bland annat USA med sina X-games-tävlingar som redan i år kommer att gästspela i Europa.

När det gäller den nationella satsningen på rallycross kommer den alltså drivas av KMS, som också skött Volkswagens STCC-team under de senaste åren. Under 2012 ledde satsningen fram till titelsegern i STCC.

– Det här känns verkligen bra, vi är stolta över att ha fått Volkswagens förtroende och kommer att göra allt som står i vår makt för att förvalta det på bästa sätt, säger Tommy Kristoffersson, teamchef för Volkswagen Dealer Team KMS, som dessutom har stor egen erfarenhet av rallycross sedan 1990-talet.

Det här innebär fullt fokus på att utveckla den nya rallycrossbilen. Parallellt med det kommer man att bygga upp kunskap genom att delta i ett urval tävlingar under 2013. KMS har redan en konkurrenskraftig Scirocco på 560 hk som står färdig för rallycrossbanorna och har även möjlighet att hyra in en systerbil från Belgien.

En av höjdpunkterna i årets satsning blir förstås EM-deltävlingen i Höljes den 7 juli, med IMG-media som promotor. Eventet brukar besökas av 20 000-25 000 åskådare och kommer att sändas i TV.

Till sitt förfogande har teamet två mycket kompetenta chaufförer: Johan Kristoffersson, som vann STCC 2012 och Pontus Tidemand, som är årets stjärnskott inom svensk rallysport.

– I Höljes ställer vi upp med både Johan och Pontus men vi har ännu inte bestämt hur vi ska fördela dem på de övriga tävlingarna. Förutom Johan och Pontus finns också Robin Larsson, son till EM-mästaren Lasse Larsson, med som en intressant kandidat för inhopp under säsongens övriga tävlingar, säger Tommy Kristoffersson.

Från STCC:s sida, där man planerar för att ta ett omfattande grepp om rallycrossen från 2014, är tongångarna positiva. Så här säger Bob Huzell, VD för STCC AB:

– Både Volkswagen och Kristoffersson Motorsport har varit stora och viktiga aktörer inom svensk motorsport med STCC som plattform under många år och för oss är Volkswagens satsning naturligtvis viktig. Den skickar också en signal till rallycross-Sverige att den satsning som vi gör på sporten är rätt väg att gå.

Under 2013 planerar Volkswagen Dealer Team KMS att ställa upp i följande tävlingar:
11 maj        SM               Strängnäs
1 juni          SM               Arvika
8 juni           Inbjudan      Solvalla
29 juni         SM              Älvsbyn
7 juli            EM               Höljes
17 aug         SM              Haninge
5 okt            SM              Kinnekulle

FAKTA FÖRARE
Johan Kristoffersson
Född:
6 december 1988
Bor: Arvika
Främsta meriter: Mästare i STCC, SuperStars och Porsche Carrera Cup Scandinavia 2012. JSM-trea i JTCC 2008. Tvåa i Semcon Cup 2009 och i Carrera Cup 2011.

Pontus Tidemand
Född:
10 december 1990
Bor: Charlottenberg
Främsta meriter: Trea i WRC Academy (JVM) och SWRC-trea i Rally Sweden 2012. Svensk mästare i rally (yngst genom tiderna) 2011, svensk och nordisk mästare i crosskart.

FAKTA SCIROCCO

  • Motor: Volkswagen 2.0 torrsumpsmörjning med Verdipump, elektrisk vattenpump, Tibuc insugningsrör, Garret Turbo med 45 mm restriktor och egendesignad Intercooler. Avgassystem 3,5 Tum inkl HJS Katalysator, 2-skivig kolfiberkoppling från Sachs
  • Smörjmedel: Castrol Racing
  • Effekt: 560 hk, Vridmoment: 810 NM
  • Prestanda: 0-100 km/h på 2,1 sek, 0-200 på 6,5 sek, toppfart 240 km/t
  • Drivlina: MPG 5-växlad 4wd sekventiell växellåda, slutväxlar fram och bak från Sellholm Tuning, Mekaniska differentialer fram, mellan och bak. Konstant fyrhjulsdrift
  • Elektronik: Pectel SQ6 ECU, Dash från PI Resarch
  • Fjädring: Öhlins TTX 3-vägs stötdämpare, hjulupphängning från MJ Motorsport.
  • Bromsar: 325/28 Fram. 295/28 bak, 4-kolvs bromsok från Alcon, pedalställ och bromsvåg från IGMAB.
  • Kaross: Byggd av MJ Motorsport, störtbur från IGMAB