Prins Carl Philip laddar inför STCC

Den fjärde maj gör prins Carl Philip STCC-debut på Ring Knutstorp för Volvo Polestar Racing. Som ett första steg i stallets förarutvecklingsplan har prinsen genomfört tre testdagar utomlands.

– Det har varit tre mycket bra och nyttiga testdagar för mig på så väl torrt som vått underlag, säger prins Carl Philip.

Sammanlagt körde prins Carl Philip över 300 varv på två olika banor i Italien i en bil som har liknande grundegenskaper som Volvon han kommer att tävla med i STCC.
– Även om testbilen skiljer sig en del från den Volvo jag ska tävla med så har jag fått en bra känsla för biltypen och många välbehövliga kilometer. Jag gillar framförallt effekten och direktheten, man kan placera den precis där man vill ha den på banan, säger prins Carl Philip.
Med under testdagarna var Polestar Racings båda ingenjörer Jan Andersson och Mattias Evensson, där den sistnämnda kommer att arbeta med prins Carl Philip under årets tävlingar i STCC.
– Med tanke på prins Carl Philips begränsade erfarenhet av racing så har han gjort ett gott jobb under testdagarna och vi är inspirerade av hans fokus och allvar inför uppgiften, säger Mattias Evensson, ingenjör för Polestar Racing.
Prins Carl Philip har tidigare tävlat i supportklasser till STCC och har inför årets säsong en helt ny utmaning framför sig där han kommer att tävla mot flerfaldiga SM-mästare som har lång erfarenhet av racing utomlands.
– Prinsen är väl medveten om utmaningen han har framför sig. Vårt samarbete med honom är flerårigt och vi har inlett ett förarutvecklingsarbete som kommer att ta tid. Första året handlar om grunder där vi kommer att arbeta mycket kring körteknik och bilinställningar. År två och tre kommer vi att titta vidare på förväntningar och prestationer, säger Jan Andersson, ingenjör för Polestar Racing.
Förutom testerna på bana har prins Carl Philip också inlett ett träningsprogram med stallkollegan och erfarna Volvo Polestar Racing-föraren Robert Dahlgren.
– Vi har satt upp ett program med fysisk och mental träning, en del som är minst lika viktig som själva körningen för en racingförare, säger Dahlgren som tränar 10 timmar i veckan.
Nästa körning för prins Carl Philip blir under de officiella STCC-testdagarna i april där han får sitt första riktiga test med sin Volvo S60.
– Det kommer att bli kul och jag ser fram emot det. Jag har mitt livs största utmaning framför mig, jag kommer att göra mitt bästa och jag är väldigt spänd inför säsongen, säger prins Carl Philip.