Erik Johansson snabb på FR-test

Team Tidö-föraren Erik Johansson visade prov på lovande fart när de sista testerna inför årets säsong i Formula Renault 2.0 Northern European Cup (NEC) ägde rum på tyska Hockenheim i början av veckan. Den 16-årige smålänningen, som under 2013 kommer att kombinera sin europeiska NEC-styrning med en satsning på nya Formel Renault 1.6 hemma i Sverige, fanns med i toppen av resultatlistan under båda testets två dagar och noterades till slut för den sammanlagt sjätte snabbaste tiden bland de 25 förarna på plats.

Formel Renault är en av racingvärldens mest populära instegsklasser. Förare som Lewis Hamilton, Romain Grosjean och Felipe Massa hör till dem som tidigare har tävlat i kategorin. Säsongen 2001 skrev finländaren Kimi Räikkönen modern racinghistoria när han gick direkt från Formel Renault till en tävlingssits i Formel 1.

– Jag är väldigt nöjd med det här testet, säger Erik Johansson. Formel Renault är en ny klass för mig och många av de andra förarna har betydligt mer rutin, så det var roligt att se att farten fanns där. När vi körde på gamla däck efter lunch under den avslutande dagen var jag faktiskt snabbast av alla, men sedan råkade vi ut för en liten incident där min mekaniker kom åt brandsläckaren och dränkte bilen i skum – vilket innebar att vi missade chansen att sätta en tid på nya däck. Jag har dock en riktigt bra känsla inför premiären, men jag vet att jag har mycket att lära mig i år och är väldigt ödmjuk inför uppgiften.

Erik Johansson är regerande mästare i italienska Formula Monza, och har inför 2013 valts ut som förare i Team Tidös första formelbilsprojekt – där syftet är att bana väg för nästa stora svenska racingstjärna. Johanssons bil i Formula Renault 2.0 NEC drivs i samarbete med danska KEO Racing. Gnosjö-sonens ingenjör under testerna på Hockenheim var Larry Cooke, som tidigare bland annat har arbetat med Stefan ”Lill-Lövis” Johansson – Sveriges senaste Formel 1-förare.

– Vi tror stenhårt på Erik; han är extremt mogen för sin ålder och är en av de mest spännande unga förarna på väg fram i Sverige idag, säger David von Schinkel (teamchef, Team Tidö). Jag tycker att det är dags för svensk racing att få fram en ny Ronnie Peterson, och det är därför vi har valt att inleda det här projektet med Erik. Hans fart under testerna har verkligen imponerat på mig. Vi ska stötta Erik med all kraft vi har – och jag är säker på att han går en ljus framtid till mötes. Vi ser också fram emot att jobba med KEO Racing i den europeiska delen av vår satsning under 2013.

Vid sidan av sitt nya formelbilsåtagande tävlar Team Tidö också i den svenska standardbilsklassen STCC med norrmannen Roar Lindland bakom ratten.Premiären för Formula Renault 2.0 NEC körs helgen den 5-7 april och avgörs passande nog på just Hockenheim. Erik Johansson ingår i det svenska juniorracinglandslaget.