KMS med två förare i Carrera Cup

Johan Kristoffersson dominerade Carrera Cup Scandinavia 2012 och blev utsedd till årets racingförare 2012 med inte mindre än tre mästerskapstitlar på meritlistan. Till konkurrenternas glädje – men kanske även fasa – öppnas nu dörren för revansch då Arvika-sonen meddelar att han ställer upp i även 2013 års mästerskap. Med sig har han den norske rally-talangen Ole Christian Veiby, som under Johans vägledning ska göra sin banracingpremiär med en full Carrera Cup-säsong.  

Johan Kristoffersson är sedan tidigare är klar för det internationella mästerskapet Superstars, men kommer även att köra full säsong i Carrera Cup Scandinavia, förutsatt att inte loppen krockar med varandra. Som tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna är han full av iver att försvara sin mästartitel:

–Det ska bli skitkul rent ut sagt! Direkt när man sätter sig i Porschen känner man hur fantastiskt kul den bilen är att köra. Sen ska det bli en intressant fortsättning för mig personligen. 2011 var som ett testår för mig, vi körde mycket tester och tränade på olika saker. 2012 körde jag bara race och knappt några tester. I år kommer ett nytt däck och jag har ambitionen att återigen kunna testa mycket tillsammans med teamets ingenjör Ronnie Bergström, försöka utveckla mig och bilen för att åka ännu fortare.

– Förhoppningsvis blir det också ett riktigt starkt startfält i cupen med hård konkurrens. När man är där ute på banan ska det krävas att man gjort alla förberedelser rätt, har rätt dag och får till racet – annars ska man vara fyra, femma eller sexa… För att vinna ska det krävas att man är felfri, då är racing som roligast, säger Johan med illa dold iver.

Nytt för i år är att Johan inte bara har sin egen körning i Carrera Cup att tänka på. Den norske rallytalangen Ole Christian Veiby, 17 år gammal senare i år, kommer även han att köra full säsong. Ole Christian går elitidrottsgymnasium i Norge och har siktet inställt på att sitta i en WRC-bil i rally-VM år 2018. Styrningen i Carrera Cup Scandinavia blir hans banracingpremiär och syftar till att ge honom den erfarenhet av körning på asfalt som han inte kan bygga i Norge, då landet inte tillåter rallytävlingar på asfalt. Första smakprovet av den Porsche 911 GT3 Cup han ska köra fick Ole Christian vid ett test för några dagar sedan:

– Vi körde ett test och det gick väldigt bra. Vilka resultat jag kan göra i Carrera Cup vet jag däremot inte, vi ska framförallt se till att samla så mycket asfalterfarenhet som möjligt eftersom vi inte kan köra asfaltrallyn i Norge. Jag har aldrig kört banracing tidigare så Johan blir en viktig mentor med all erfarenhet som han har tillsammans med teamet, säger Ole Christian entusiastiskt.

Att just blivande rallyförare väljer racing som en del i sin utveckling är ingen nyhet. Redan för några år sedan körde Pontus Tidemand för Kristoffersson Motorsport, något som han idag ser som en oerhörd nyttig lärdom i sin rallykarriär.

– Vi är naturligtvis mycket nöjda över att kunnat knyta Ole till oss. Bara att få möjligheten att jobba med en ung kille som professionellt och målmedvetet siktar på den absoluta världstoppen är stimulerande för hela teamet. Det hjälper oss också att rekrytera unga duktiga mekaniker med rätt inställning inte bara till teamet utan också till motorsporten som sådan, säger Tommy Kristoffersson, teamchef på Kristoffersson Motorsport.

Redan till helgen är det dags igen för Ole Christian, Johan och flera andra Porsche-förare att få sätta sig i bilarna och äntligen värma upp inför säsongen 2013. Under söndag och måndag körs nämligen officiella tester på Gelleråsen i Karlskoga innan säsongen drar igång på riktigt den 3-4 maj på Ring Knutstorp.