Avtäckning för Volvo Polestar Racing

Volvo Polestar Racing har avtäckt årets STCC-satsning under den årliga presentationen för partners och anställda vid Volvos högkvarter i Göteborg. – Vi började tävla i STCC för exakt 17 år sedan och vi är mycket glada att kunna återvända igen efter att STCC och TTA enats om framtiden. Vi satsar därför extra hårt i år. Volvo Polestar Racing kommer med den starkaste uppställningen någonsin – vi är redo för STCC 2013, säger Derek Crabb, Motorsportdirektör på Volvo Personvagnar. 

Nytt för årets säsong är att tävlingsbilarna har uppdaterats till nya Volvo S60 av modellår 2014.

– Vi har testat de nya bilarna i Volvos vindtunnel med goda resultat. Vi står väl förberedda inför årets säsong, säger Fredrik Wahlén, teamchef för Volvo Polestar Racing.

Fem förare tävlar för Volvo i årets STCC i tre olika team: I Volvo Polestar Racing tävlar Fredrik Ekblom och Thed Björk, i Volvo Polestar Performance tävlar Robert Dahlgren och Linus Ohlsson och i Volvo Polestar tävlar Prins Carl Philip. De tre olika teamen har egen unik design där Prins Carl Philip har står bakom designen på sin bil.

– Design är något jag brinner för och att få kombinera det med min racing är självklart riktigt kul. Nu ser jag verkligen fram emot den kommande säsongen tillsammans med mina teamkompisar, säger Prins Carl Philip.

Förra året säkrade Volvo Polestar Racing en Grand Slam med samtliga tre titlar för förare, team och märke. Fredrik Ekblom, som har tre tidigare SM-medaljer i racing, kröntes mästare och har siktet på ett nytt guld i år.

– Förra året var en drömsäsong och glädjen sitter fortfarande i efter vår härliga Grand Slam. I år väntar ett ännu tuffare mästerskap med nya förare och team. Det kommer inte att bli lätt på något sätt, men vi siktar definitivt på att ta en ny Grand Slam. Förutsättningarna finns där, utan tvekan, säger Fredrik Ekblom.

Andra nyheter inför årets säsong är att hälften av tävlingshelgerna körs efter STCC:s traditionella tävlingsformat med två tävlingar om 20 minuter vardera. Övriga fyra tävlingshelger körs med en tävling på 40 minuter. Kvalsystemet har också ändrats till ett system liknande Formel 1 med tre olika kvalpass där de fem snabbaste förarna går vidare till den sista kvalomgången som avgör startordningen till tävlingen.

STCC-säsongen inleds den fjärde maj på Knutstorp i Skåne, en bana där Volvo har rekordet med flest segrar någonsin. Säsongen fortsätter sedan med ytterligare sju tävlingar på bland annat hemmabanan Göteborg City Arena, Solvalla i Stockholm, Östersund i Norrland och avslutas med final på Mantorp Park utanför Linköping den 21:a september.