Peter Larsson om sin premiär

2007 skadade sig Peter Larsson allvarligt i en motocrosstävling i Örebro. Han blev förlamad från bröstet och nedåt.

Nu, sex år senare, har han debuterat som racerförare. I STCC-premiären på Ring Knutstorp körde Larsson Renault Clio Cup.

Peter Larsson, 45 år, från Trollhättan är äldst och den minst erfarne av de förare som anmält sig att köra samtliga deltävlingar i Clio Cup 2013.

– Målsättningen är att inte komma sist, sa han inför det första racet i STCC-premiären på Ring Knutstorp i Skåne.

Larsson lyckades. Han slutade på sjunde respektive nionde plats bland elva startande.

– Jag hade hoppats på att det skulle gå snabbare, men med tanke på omständigheterna är jag nöjd. Det var så mycket med bilen och allt annat runt omkring att fokus i första hand inte låg på heaten. Att mina varvtider var något sämre än jag hade väntat mig berodde kanske också på att jag var nervös och stelare i min körning.

Med premiären avklarad sätter Larsson upp nya mål.

– Nu ska jag bli snabbare och lära känna bilen.

Nästa deltävling i Renault Clio Cup avgörs på Solvalla 7-8 juni.

Titta gärna in hos Valentin Racing, som teamet heter, i depån och kika in i Peter Larssons Renault Clio. Till det yttre är den en kopia av de andra bilarna i klassen, men öppnar man förardörren upptäcker man snart stora skillnader.

Eftersom Larsson manövrerar sin Renault Clio med händerna finns det flera reglage som konkurrenterna saknar. Peter gasar med en fjädrande gasring på ratten som också är försedd med så kallad paddelväxel. Bromsar gör han med ett handtag vid sin högra sida. Det är kopplat direkt till bromspedalen. Bromshandtaget är försett med en koppling i form av en knapp på toppen.

Larsson driver eget bolag i automationsbranschen (Valentin Automation AB) och ombyggnationen i Clion grundar sig helt på hans egna idéer.

– Gasringen skulle jag gärna ha även i privatbilen, men airbagen förhindrar det. Man får så fula märken i ansiktet om den skulle lösa ut, säger han och ler.

Larsson kom väl förberedd till säsongspremiären. Utöver ganska många timmar i verkstadens simulator hade han åtskilliga testmil i kroppen.

– När bilen var färdigbyggd den 13 januari körde jag den i tre och en halv timme utan att något krånglade. Alla var så glada att vi glömde kolla däcken. Det slutade med att vi sköt ett av dem. Det var helt slut, säger han och skrattar.

Larsson, som under tävlingarna backas upp av några racingintresserade och kunniga kompisar, har även varit och tränat i Spanien samt deltagit på klassens officiella testdagar. I dag är han så van vid racerbilen att han ibland, när han kör sin privatbil, famlar efter reglage som inte finns i den.

Peter Larsson har alltid varit intresserad av motorsport och har ett förflutet som motocrossförare på JSM-nivå. I slutet på 1990-talet tog han dessutom Formel Ford-licens, men någon tävling blev det aldrig.

När han skadade sig 2007 körde Peter bara motocross på hobbynivå. Efter olyckan har han tävlat i karting och testat Radical.

– Min första kart köpte jag mindre än två år efter olyckan. Jag hämtade hem den själv, tog bilen och släpkärran och drog upp till Södertälje.

Larsson har kört både Sport 2000 och Rotax.

– Det gick riktigt bra ibland. Jag kände att jag hade både farten och känslan, berättar han.

2012 testade Larsson Radical.

– Det var ruggigt kul, men tyvärr krånglade bilen hela tiden, suckar han.

Därför bestämde sig Larsson för att söka nya vägar och började intressera sig för Clio Cup. Och på den vägen är det…

I dag är Peter Larsson en del av startfältet i populära Clio Cup JTCC, en racingnybörjare som med uppfinningsrikedom, stor övertygelse och en vilja av stål förverkligat en av sina drömmar.

– Mitt mål med denna satsning är först och främst att visa att allt är möjligt. Att se hur långt man kan gå med samma utmaningar som mina medtävlare men med andra förutsättningar, säger han själv på teamets hemsida.

 

Fakta

Peter Larsson

Född: 19 maj 1968.

Bor: Trollhättan.

Familj: Fru och 9-årige sonen Linus, samt en 18-årig bonusdotter.

Yrke: Egen företagare, Valentin Automation AB.

Tävlingsklass: Clio Cup JTCC.

Team: Valentin Racing.

Klubb: Karlskoga MF.

Hobby: Motorintresset och familjen.

Styrka som förare: Envis, ger mig aldrig.

Främsta merit: Den väntar jag fortfarande på.

Hemsida: www.valentin-racing.se.

Facebook: www.facebook.com/valentinracingSwe

 

Peter Larsson 04
Pressrelease: Renault Nordic