STCC på Solvalla Miljömärkt Event

STCC-helgen på Solvalla är nu Miljömärkt Event enligt Håll Sverige Rents tuffa kriterier.  Det visar att STCC tagit med miljö- och klimatfrågorna i hela eventets planering och genomförande. Bilracing med gott samvete, helt enkelt!

– Det viktigaste miljöarbetet har varit att flytta tävlingen närmare åskådarna än traditionell motorsport, att underlätta att ta sig med kollektivtrafik till arenan och att dela arena med helt andra sporter – även om också travet handlar om hästkrafter! Det säger Mattias Goldmann som ansvarat för att sammanställa miljöarbetet i samband med tävlingen.

Totalt fick STCC 47 av 62 möjliga poäng enligt Håll Sverige Rents bedömning, vilket är långt över gränsen för att bli godkänd.

– Många tror att bilsportens främsta miljöpåverkan är bilarna på banan, men de står för en mycket liten del av utsläppen. Hur publiken tar sig till tävlingen, vad man äter och dricker när man är här och vilka intryck man tar med sig hem är betydligt viktigare, säger Mattias Goldmann.

Mattias kommer själv att vara på plats under tävlingshelgen, för att granska miljöarbetet i detalj men också för att titta närmare på bilarna.

– Många av bilarna som tävlar under helgen använder förnybara drivmedel, och STCC-bilarna visar upp innovativ teknik som hamnar i vanliga bilar längre fram. Redan tidigare har STCC banat vägen för biogasen i fordon. Det är superhäftigt!

Mattias Goldmann är till vardags talesperson för Gröna Bilister och arbetar för klimatbyrån 2050, som hjälper företag att minska sin klimatpåverkan.

– Jag hoppas att många av de vi arbetar med kommer till Solvalla i helgen och låter sig inspireras!, avslutar Mattias.