Björk vann slaget

Thed Björk säkrade segern i slaget om Stockholm på Solvalla och ledde hem en historisk första 1-2-3-4-seger i STCC för Volvo Polestar Racing.– Detta är utan tvekan en av mina bästa segrar någonsin! Allt har fungerat perfekt i helgen och att få leda hem den första fyrdubbla segern i STCC någonsin för Volvo går knappt att beskriva, säger Björk.

Tack vare segern har Björk tagit över ledningen i SM-tabellen, tio poäng framför Richard Göransson, och Volvo leder märkesmästerskapet 20 poäng framför BMW.

– Tävlingen i Stockholm blev vår bästa någonsin i STCC sedan vi började tävla 1996 när mästerskapet grundades. Vi är oerhört stolta över Thed, Robert, Fredrik, Linus och hela Volvo Polestar Racing. Teamet har gjort ett fantastiskt jobb i helgen, säger Derek Crabb, Motorsportdirektör på Volvo Personvagnar.

Björk startade från pole position och höll ledningen genom hela tävlingen. BMW-föraren Fredrik Larsson satte hård press på Björk i början av tävlingen, men blev senare diskvalificerad efter att ha ignorerat en bestraffning för att han körde på Linus Ohlsson.

Robert Dahlgren klättrade till andraplatsen redan i inledningsskedet av tävlingen, trots närkontakt med BMW-föraren Robin Rudholm och gjorde sedan en stabil tävling, korsade mållinjen fyra sekunder bakom Björk i mål.

– Jag är nöjd med andraplatsen. Rudholm försökte stänga alldeles för sent och vi slog ihop. Efter det fungerade bilen mycket bra och silverpokalen ger välbehövliga poäng till mästerskapet, säger Dahlgren.

Regerande TTA-mästare Fredrik Ekblom säkrade sin första pallplats för säsongen med tredje plats efter en hård kamp i slutskedet av tävlingen med Volvo-kollegan Linus Ohlsson.

– Jag är glad över pallplatsen som ger bra poäng till fortsättningen av mästerskapet. Jag kommer fortsätta att elda på och klättra i resultatlistan, det kan du skriva upp, säger Ekblom.

22-åriga Ohlsson kämpade tillbaks till fjärde plats efter att ha blivit snurrad av Larsson i början av tävlingen.

– Jag är självklart besviken över att ha blivit snurrad från andraplatsen, men så är det i racing ibland och Larsson fick sin bestraffning. Jag hade bra fart i tävlingen och var nära Ekblom i slutet. Jag ville inte ta någon risk i en kamp med en teamkompis och höll mig bakom, men jag vet att jag har farten för att vinna och det känns skönt inför Göteborg, säger Ohlsson.

STCC fortsätter på Volvos hemmabana Göteborg City Arena den 29:e juni.

Resultat – Solvalla

1 Thed Björk Volvo S60 39 varv
2 Robert Dahlgren Volvo S60 +3.615
3 Fredrik Ekblom Volvo S60 +5.032
4 Linus Ohlsson Volvo S60 +5.449
5 Richard Göransson BMW SR +11.131
6 Daniel Haglöf Saab 9-3 +26.217
7 Roar Lindland Saab 9-3 +30.707
8 Mattias Andersson Dacia SE +31.480
9 Niclas Olsson Citroën C5 +1 varv
10 Tomas Engström Honda Civic +7 varv
11 Robin Rudholm BMW SR DNF
12 Alexander Graff Saab 9-3 DNF
13 Jocke Mangs Citroën C5 DNF
14 Fredrik Larsson BMW SR DQ

Mästerskapsställning förare

67 Thed Björk
57 Richard Göransson
50 Robert Dahlgren
36 Fredrik Larsson
33 Linus Ohlsson
31 Fredrik Ekblom
12 Daniel Haglöf
12 Robin Rudholm
8 Jocke Mangs
6 Roar Lindland
5 Mattias Andersson
3 Niclas Olsson
1 Tomas Engström

Mästerskapsställning märke

118 Volvo
98 BMW
46 Saab
34 Citroën
16 Dacia
6 Honda

JK5D6045