Kristoffersson i pole

Johan Kristoffersson kommer att starta lördagens första Porsche Carrera Cup Scandinavia-race från pole position, efter att ha stulit förstaplatsen på gridden från mästerskapsledande Ola Nilsson på sitt allra sista varv i förmiddagens kval på Solvalla.

Kristoffersson noterades för en tid av 46.814s mellan murarna runt den 1250 meter långa banan, och skaffade sig därmed bästa tänkbara utgångsläge inför försöken att minska avståndet till tabelltoppen efter att ha missat premiären på Ring Knutstorp.

– Helt otroligt, utbrister Kristoffersson. Jag fick till ett fritt och riktigt bra varv precis i slutet av kvalet, och det känns grymt skönt att ta pole här på Solvalla där startpositionen är väldigt viktig. Jag hade en fantastisk bil, och jag vill också lyfta fram de andra killarna i fältet som hade bra koll i backspegeln och såg till att flytta sig när jag var på väg ikapp.

Premiärdominanten Nilsson fick nöja sig med andra plats, 0.253s efter Kristoffersson – och var mycket missnöjd trots att han kvalat in i första startled under sitt allra första besök på den tekniska Solvalla-slingan.

– Jag är grymt, grymt, grymt missnöjd, säger Nilsson. Jag hade mycket mer fart än så här, men blev hindrad på alla mina snabba varv och fick inte alls ut maximalt av vår potential. Första startled är fortfarande ett bra utgångsläge, men just nu är jag mest frustrerad.

På tredje plats i resultatlistan återfanns något förvånande Mats “Snickar-Matte” Karlsson, som gjorde sitt bästa kval hittills i Carrera Cup Scandinavia – och som slog till med en tid bara två hundradelar bättre än den som comeback-chauffören Christer “Cralle” Lindholm mäktade med på sin väg mot fjärde startruta.

– Det kändes jättebra, säger Karlsson. Inställningarna på bilen var helt perfekta, och teamet har gjort ett kanonjobb. Jag är grymt nöjd med tredjeplatsen och ser fram emot racet i eftermiddag!

På grund av gårdagens bekymmer med en sprucken banbeläggning har hålltiderna för helgens tävlingar korrigerats. Race 1 kommer att dra igång kl. 14.30, medan det avslutande andra heatet avgörs kl. 17.05.

 

Resultat – Kval (topp tio)

1: Johan Kristoffersson, 46.814
2: Ola Nilsson, +0.253
3: Mats Karlsson, +0.547
4: Cralle Lindholm, +0.563
5: Lars-Bertil Rantzow, +0.623
6: Richard Trange, +0.660
7: Anders Conradzon, +0.755
8: Patrik Skoog, +1.084
9: Peter Jervemyr, +1.433
10: Ole Christian Veiby, +1.848

JK5D5241