Palldubbel för Johansson

Pallen två gånger om – det blev facit för Team Tidö-föraren Erik Johansson i årets andra deltävling för Formel Renault 1.6 på estländska Audru Ring i Pärnu.

Johansson fick en stark inledning på helgen i Baltikum, när han direkt installerade sig högst upp i toppen av resultatlistan under torsdagens tester – följd av den estländske hemmafavoriten Martin Rump. Ett oljeläckage innebar dock att Johansson sedan missade fredagens fria träning, och när himlen dessutom öppnade sig och dränkte Pärnu-banan i regn – något Johansson aldrig tidigare ställts inför under sin korta racingkarriär – såg förutsättningarna plötsligt mindre ljusa ut inför eftermiddagens viktiga tidskval. Omständigheterna till trots lyckades 16-åringen ändå slå sig in som trea på gridden till helgens första race, där han sedan avancerade till en slutlig andraplats.

Med snabbaste varv i Race 1 i bagaget fick Johansson inleda helgens avslutande heat från pole position. En tredjeplats i mål cementerade helgens palldubbel, och innebar samtidigt att smålänningen säkrade andraplatsen i det nordeuropeiska zonmästerskap (NEZ) som på internationella bilsportförbundet FIAs inrådan avgjordes inom ramarna för tävlingarna i Estland.

Formel Renault 1.6 återvänder närmast till rampljuset i samband med klassiska Västkustloppet i Falkenberg – då Team Tidö också finns på plats för nästa deltävling i STCC – den 12-13 juli. Erik Johansson ligger på tredje plats i den sammanlagda mästerskapstabellen.

ERIK JOHANSSON: ”Helgen började riktigt bra för oss, och jag var väldigt nöjd med tredjeplatsen i kvalet. Det var första gången jag över huvudtaget körde bilen i regn, och jag hittade ganska snabbt ett hyggligt förtroende för greppet. I racen hade jag en del problem med att få upp däcken i rätt temperatur, vilket innebar att jag inte riktigt hängde med under de första varven – och det är något vi måste försöka förbättra till nästa gång. När vi väl fick upp farten var vi minst lika konkurrenskraftiga som vem som helst, vilket vi också bevisade med snabbaste varv i det första loppet och pole position i Race 2. Teamet gjorde ett fantastiskt jobb efter oljeläckaget under fredagen och fick trots ett tight tidsschema ut mig på banan i tid till kvalet, och det känns bra att kunna tacka dem med två pokaler!”

DAVID VON SCHINKEL (teamchef): ”Två pallplatser, ett snabbaste varv och avancemang i mästerskapet; Erik har återigen gjort ett stabilt och bra jobb. Det som imponerade mest på mig den här helgen var hans förmåga att anpassa sig till regnet som föll under kvalet. De andra killarna i toppen fick möjlighet att bekanta sig med den typen av väderlek i samband med en NEC-tävling i Nederländerna för några veckor sedan, men för Erik var det en helt ny erfarenhet – som han hanterade på ett väldigt moget sätt. Jag vet att Erik inte är helt nöjd förrän han har tagit sin första seger i det här mästerskapet, men jag är också säker på att den tiden väntar runt hörnet.”

Erik Johansson, Pärnu 2
 

Pressrelease: Team Tidö