Polestar till Australien 2014

Volvo Car Group meddelar att man kommer ha ett officiellt Volvo Polestar Racing-team och S60-modellen på startlinjen i australiensiska V8 Supercars från nästa säsong.

– Jag är mycket glad att kunna avslöja Volvos återkomst till motorsport i Australien. Volvo har ett starkt motorsportarv här, med bland annat seger i Australiens mest kända tävling, Bathurst, för exakt 15 år sedan, denna oktober. Vi är fast beslutna att fortsätta bygga på detta arv med start 2014 som första premiummärke att tävla i V8 Supercars och samtidigt stärka närvaron av S60-modellen och Volvo-märket här i Australien, säger Matt Braid, VD för Volvo Car Australia.

Volvo Australien tillsammans med Volvo Car Group:s globala motorsport- och prestanda-partner Polestar skapar ett samarbete med välrenommerade V8 Supercars-stallet Garry Rogers Motorsport för att bilda Volvo Polestar Racing Australien och tävla i mästerskapet.

Avslöjandet kommer en vecka efter att Volvos svenska Volvo Polestar Racing firade rekordresultatet 1-2-3-4 i STCC-mästerskapet där teamet har en lång tävlingshistoria och vunnit flertalet titlar.

– Vi är oerhört glada över att utöka vårt motorsportprogram och skapa ett Volvo Polestar Racing till våra fans i Australien och över hela världen. V8 Supercars är ett av världens tuffaste touring car-mästerskap med en mycket stor internationell publik. Med mästerskapets nya reglemente, Car of the Future, har de skapat en perfekt plattform för vår Volvo S60, säger Derek Crabb, Motorsportdirektör på Volvo Personvagnar.

Polestar har varit Volvo Car Group:s globala motorsport- och prestanda-partner sedan 1996 och har tävlat med Volvo-bilar i STCC, WTCC och ETCC. För närvarande leder teamet både märkes- och förar-mästerskapet i STCC och kommer från och med 2014 även att ha ansvaret för att tillverka V8-motorn och ge stöd till Garry Rogers Motorsport i utvecklingen av V8 Supercars-programmet.

– Vi är mycket stolta och ser verkligen fram emot den här nya utmaningen. Vi kommer att göra vårt yttersta för att bidra med vår 17-åriga erfarenhet och kompetens med Volvo i motorsport till det redan kompetenta Garry Rogers Motorsport-teamet i V8 Supercars, säger Christian Dahl, ägare av Polestar.

V8 Supercars-teamet Garry Rogers Motorsport, som i år firar sitt 50:e år i racing på elitnivå, får ansvaret att tillverka och tävla med två V8 Supercars Volvo S60 från 2014.

– Det känns fantastiskt att inleda ett samarbete med Volvo och Polestar. Mest glädjande av allt är att båda förstår racing från ett ingenjörsperspektiv och har dessutom den erfarenhet av alla viktiga dagliga detaljer som man måste ha upplevt och som krävs för att uppnå framgång, säger Garry Rogers, grundare och ägare av Garry Rogers Motorsport.

Volvo har en stark motorsporthistoria i Australien, med en titel i Australian Touring Car Championship 1986 där Robbie Francevic tävlade med en Volvo 240 Turbo. 2013 markerar 15-årsjubileum för Volvos seger i Australiens mest kända tävling Bathurst 1000, där Rickard Rydell och Jim Richards segrade i en Volvo S40 år 1998. Nu står Volvo beredd att påbörja ett nytt racingkapitel i Australien med Volvo S60-modellen.

För mer information om serien, besök: www.v8supercars.com.au

För mer information om Volvo Polestar Racing, besök: www.volvopolestarracing.com

_JK_0121
 

Pressrelease: Volvo Polestar Racing