Ny utmaning för Graff

Alexander återvänder till helgen på banan där han tog den historiska segern i JTCC 2008; Bananpiren och Göteborg City Race. Under den framgångsrika säsongen med Volkswagen i JTCC, var han allra första att segra på banan.– Några håller Thed Björk som den historiska första segraren men jag var faktiskt allra först. JTCC-racet var det första att gå på banan och min seger och andra plats i race två, var en viktig del av mitt svenska juniormästerskap.

Alexander Graff har haft en tuff start på STCC-säsongen och koncentrerar sig nu på att ytterligare komma in i bilens körteknik och tar även Göteborg-tävlingen som en lärotävling.

– Absolut, Göteborg är en ännu mer krävande bana än Solvalla och det är dyrt att krascha där. Nu har vi lagt ner mycket tid och pengar på att reparera bilen efter Solvalla och jag vill gärna komma hem med hel bil och förbättrade positioner.

– Det viktiga nu, är att inte förivra oss och tro att framgångarna kommer av sig självt. Detta kräver tålamod och noggrant arbete. Både teamet och jag själv vet att vi arbetar i rätt riktning och att framgångarna kommer.

Olyckan på Solvalla var maximal otur för rookien i STCC. Jocke Mangs, som startade ett par led framför Alexander, råkade ut för ett drivaxelhaveri, precis i starten. Detta gjorde att han inte kom iväg medan Alexander fick en kanonstart och var snabbt ute ur startblocken.

– Jag hade fullt på tvåans växel när Mangs bil bara står mitt i vägen. Daniel Haglöf kom förbi men en liten förflyttning gjorde att luckan blev för smal för mig. Jag körde in i bakändan på Mangs och därefter studsade jag in i muren.

Det blev omfattande skador och Börje Wessman, DHL-Picko Troberg Racings chefsingenjör, har haft ett styvt arbete vid hemmabasen i Uppsala för att få bilen i perfekt skick till Göteborg.

– Tack vare Alexanders samarbetspartner Almeco Svets & Kaross och deras experter, har vi tillsammans lyckats. TTA-organisationen har också bidragit med bra hjälp och vi är tacksamma att det var mer än fjorton dagar mellan tävlingarna den här gången, säger Wessman som nu kan lasta  för färden mot Västkusten.

Tävlingen börjar fredag med två tester och sedan kvalificeringar under lördag. Nyhet för i år är att man har samma kvalsystem som Formula 1, där alla kvalar första gången, de tio första går vidare till Q2 och de sex bästa där, till Q1.
Ett längre 30-minuters race avgör tävlingen på lördag eftermiddag.

– SVT direktsänder allt under lördagen, vilket gör att mina fans kan följa det även om vi är på andra sidan Sverige, avslutar Alexander.

 

_OS_3900