Carrera Cup drar västerut

Efter två actionladdade helger på nya, fräna stadsbanor återvänder Carrera Cup Scandinavia i form av ett antal Porsche 911 GT3 Cup med förare och team till mer klassiska racingsammanhang när det 60:e Västkustloppet avgörs på Falkenbergs Motorstadion till helgen. Publiken bjuds på fortsättningen i en av årets intressantare svenska racingdueller, den mellan Johan Kristoffersson och Ola Nilsson – men även på andra intressanta fighter mellan hårdsatsande förare längre ner i fältet

Ett av de team som laddat riktigt hårt inför säsongen är PFI Racing, med förarna Patrik Skoog och Johan Löfqvist. Skoog klev fram i det andra racet i Göteborg för knappt två veckor sedan och knep både Michelin Award samt en femteplats i racet efter att ha kört upp sig två platser från sjunde startrutan:

– Det är med både spänning och glädje som man kommer ut på en “riktig” racingbana igen. Göteborg är en trevlig anläggning men vädrets makter var ju inte riktigt med oss där, så nu hoppas vi på fint väder och fina race på en anrik racerbana, säger Patrik Skoog.

Team, förare och publik tycks alla vara överens om hur häftiga nya banor som Göteborg och Solvalla är – där publiken kommer nära de tuffa fighterna ute på banan och där storstadspubliken lockas in i racingen. Trots det så är det inte utan att man anar viss lättnad hos förarna när det nu är dags att köra på “vanlig” racingbana igen med lite mer plats och högre farter:

– Visst är det väl så att jag vill sträcka ut och använda Porschens prestanda lite mer. Jag har dessutom gjort bättre resultat på lite större banor, så jag ser verkligen fram emot helgen i Falkenberg. De där Porsche-klockorna [anm: Priset Porsche Award i form av en Porsche-klocka delas ut av Porsche Sverige för det snabbaste kvalvarvet] är så grymt snygga, så nu gäller det att ta hem kvalet. Målet för helgen blir rätt och slätt att ta hem den där klockan, skrattar Patrik Skoog från racetrailern på väg mot Falkenberg.

I Carrera Cup Scandinavia-toppen brände det till rejält senast i Göteborg när Ola Nilsson körde av och därmed öppnade för Johan Kristoffersson att överta ledningen i mästerskapstabellen – dock förföljd av Ola som ligger endast fem poäng bakom honom. Falkenberg blir således en mycket viktig tävling för de bägge duellanterna där det gäller för Ola att stänga luckan samtidigt som Johan såklart vill öka på ledningen:

– Jag hade en liten urladdning under helgen som gick när jag körde rallycross i Höljes, det var mycket jobb med under och inför den tävlingen. Därför gäller det nu verkligen att ladda om inför Falkenberg och fokusera på uppgiften. Målsättningen är att behålla mästerskapsledningen och helst utöka den om det går. Kvalet blir väldigt viktigt, men kanske inte fullt så viktigt som det varit de senaste gångerna i Göteborg och på Solvalla. Istället blir racestrategin desto centralare, Falkenberg tar mycket på däcken och att få dem att hålla racet igenom kan bli avgörande. Ola kommer säkert att vara revanschssugen efter sin blunder i Göteborg, men det hade varit riktigt gött att få gå till sommaruppehåll i mästerskapsledning, filosoferar Johan inför racet.

Tävlingen börjar på fredag med Carrera Cup test och kval innan det på lördagen är dags för två stycken race med gridshow däremellan. Redan imorgon, torsdag, körs dock ett inofficiellt test där många av förarna i startfältet kommer att delta. SVT sänder från Västkustloppet i SVT Play mellan kl. 14:00-15:00 och SVT2 kl. 14:00-16:00 på lördag.

_38A1234