Målfoto i Clio Cup

Mästerskapsledande Andreas Wernersson tog sin femte raka seger i Clio Cup JTCC när årets fjärde STCC-deltävling inleddes i Falkenberg.

Triumfen satt emellertid långt inne och segermarginalen blev den minsta hittills i år. Tvåan Robert Helling, som ledde ända till den sista kurvan, var nämligen mindre än tre hundradelar efter över mållinjen.

Helling och Wernersson delade första led när starten för säsongens sjunde race i Clio Cup JTCC gick. Polemannen Helling tog täten och såg ut att gå mot sin andra seger för säsongen. Wernersson skuggade honom emellertid genom hela racet, men avståndet på ett par tiondelar var konstant. De båda körde på nästan exakt samma varvtider.

In i racets absolut sista kurva såg emellertid Wernersson sin chans.

– Helling gick ut lite i banan och jag kastade mig in. Hade han stannat kvar på innern hade jag inte haft en chans, berättade en närmast förvånad Wernersson.

Helling gav honom rätt.

– Det var en miss av mig. Jag borde ha stannat kvar i idealspåret. Jag försökte stänga honom, men då dök han på mig och det var inget jag kunde göra. Jag är djupt besviken, konstaterade en nedstämd Helling.

Bara 25 tusendelar skiljde honom från en riktigt mäktig seger på Falkenbergs Motorbana. Helling kraschade nämligen på torsdagens test och det var först minuterna innan fredagens kval som teamet fick klart bilen.

– Jag kom lite långt ut i kurva tre och hamnade med ett hjulpar utanför banan. När jag kom upp på asfalten igen fick jag ett kast rakt ut i däckbarriären.

Smällen var värre än den han råkade ut för i Göteborg senast då han vattenplanade in i räcket.

– Vattenkylaren, bärarmar, fjäderben… Det mesta var trasigt i framvagnen och jag har bara mina mekaniker att tacka för att vi fick bilen klar till kvalet. De har skruvat hela natten.

Att ta pole position under de omständigheterna var sensationellt. Nu höll det dessutom på att bli seger i racet.

Bakom Wernersson och Helling tog Axel Hellsten sista pallplatsen.

– Det kändes bra att jag lyckades förvalta min insats i kvalet, sa Hellsten som hade Richard Hansson närmast efter sig över mållinjen.

Den sistnämnde gjorde sin första tävling i Clio Cup JTCC för året och visade att takterna från 2012 sitter i. I fjol vann han två deltävlingar i mästerskapet.

Dubbeltvåan från deltävling i Göteborg senast, Henric Skoog, kvalade mindre bra, men från tionde startruta körde han upp sig till sjätte plats. Topp tio avrundades av Simon Englund, Kalle Dejemyr, dansken Steffan Larsen och fältets enda tjej, Linda Johansson.

STCC Falkenberg