Berg- och dalbana i Porsche

Carrera Cup Scandinavias fjärde deltävling för säsongen i Falkenberg blev en berg-och-dalbana för de båda toppnamnen Johan Kristoffersson och Ola Nilsson. Kristoffersson diskades i kvalet och förlorade pole position till Nilsson, som vann första racet innan Nilsson fick sin släng av sleven då han åkte av i andra racets absolut sista sväng. Efter att ha gjort en mycket solid uppkörning från sista startrutan till en fjärdeplats i det första racet och sedan bevakat sin pole position till mål i det andra racet går Johan Kristoffersson in i cupens sommaruppehåll som mästerskapsledare.

– Andra racet blev verkligen en revansch, det var riktigt skönt. Det kändes gott att stå i pole och kunna ta starten för att sedan bara bevaka in i mål. Bilen har verkligen varit som hand i handsken vilket också syns på de varvtider vi lyckats prestera. Teamet har varit fantastiskt den här helgen och när allting stämmer så bra som det gjort nu, då är det verkligen precis så lätt som det ser ut att köra Porsche, säger Johan direkt efter racet.

Efter segern i race ett började Ola Nilsson andra racet med att försöka utmana Kristoffersson, men backade snart av då han tyckte värmlänningen var alltför snabb. Han bevakade sedan en säker andraplats innan han oturligt körde av i racets sista sväng:

– Jag har haft en bra känsla i helgen som jag tar med mig till sommaruppehållet. Det har flutit på och ska jag vara ärlig så har väl första halvan av säsongen gått bättre än jag förväntat mig. Riktigt tråkigt i sista racet, jag tyckte det kändes bra och bevakade bara min andraplats men så missade jag nedväxlingen i sista svängen och åkte av. Men jag tar ändå med mig en positiv känsla hem i form av segern från första racet och en fin känsla med bilen under hela helgen, säger Ola.

Bakom Johan och Ola har Lars-Bertil Rantzow varit en trogen spekulant på pallplatserna under hela säsongen. Posche-handlaren från Skåne gör inte mycket väsen av sig, men på banan visar han flera av de yngre förarna var skåpet ska stå:

– Jag hängde inte riktigt med Ola i andra racet men sen fick jag den platsen gratis ändå. Jag måste säga att det var riktigt synd för honom det som hände. I övrigt tycker jag att jag har kontroll och jag vet att jag kan vara snabb, så jag är nöjd med både helgen och säsongen hittills. Teamet är riktigt bra, de förstår mig bättre och bättre och det är en förutsättning för att man ska kunna prestera på topp där ute, berättar Lars-Bertil.

Helgens utropstecken i Carrera Cup var kanske Ole Christian Veiby. Den unge norrmannen började sin racingkarriär denna säsongen och tycks snabbt ha funnit sig på plats i Porschen. Efter ett bra kval i fredags gjorde han ett förarmisstag i race ett och snurrade bort sig från topp-platserna. I andra racet kom han dock igen och säkrade sin första pallplats någonsin inom racingen:

– Det känns riktigt gott att få den här pallplatsen nu efter att ha snurrat i första racet. Målet den här säsongen var en pallplats, så nu när jag redan har åstadkommit det efter halva säsongen är det väl bara att fortsätta? Porschen är en riktigt speciell bil att köra men jag börjar komma in i det. Jag vill tacka teamet, de är proffs och ger mig det stöd jag behöver, säger en jublande glad Ole Christian Veiby efter målgången.

Carrera Cup Scandinavia tar nu en knapp månads sommaruppehåll för att sedan återkomma snubblande nära midnattssolens land i spektakulära Airport Race Östersund den 9-10 augusti.

STCC Falkenberg