Dubbel för Erik Johansson

Lördagens Formel Renault-race på Falkenbergs Motorbana blev händelserikt. Utom i täten. Stärkt av fredagens seger tog Erik Johansson, Team Tidö, hand om kommandot från start och släppte sedan aldrig tätplatsen ifrån sig.

– Jag fick en bra start och lyckades öppna upp en lucka. Det tajtade till sig igen när säkerhetsbilen kom ut på banan, men jag hade bra fart i bilen och kunde hålla undan, konstaterade 17-åringen glatt.

Bakom Johansson hände desto mer. Norrmannen Kevin Aabol, som var femma i fredags, hamnade i en sandfålla redan på det andra varvet. Det var då säkerhetsbilen fick rycka ut under tiden som hans bil bärgades.

Mästerskapsledande Kimmy Larsson låg i det läget tvåa, närmast följd av Lukas Sundahl, Pontus Fredricsson och Martin Rump. Den snabbe estländaren tog sig om Fredricsson och tog rygg på Sundahl och Larsson i kampen om andraplatsen.

Mitt i racet fick Sundahl, som var tvåa i fredagens lopp, sladd och för att undvika en krock tvingades Larsson ta en omväg.

– Då såg jag min chans att få min första pallplats i mästerskapet, berättar Fredricsson, som tog rygg på Rump och behöll tredjeplatsen ända in i mål.

För Fredricsson var det en stor framgång.

– Mitt bästa resultat tidigare i mästerskapet var en åttondeplats, berättar han och ser nöjd ut.

Nöjd var även Martin Rump, som tack vara två pallplatser i Falkenberg återtog ledningen i mästerskapet. Med sina 111 poäng är han tre före Kimmy Larsson vars helg inte blev vad han hade hoppats på. Fjärde och femte plats var sämre än väntat för dubbelsegraren från deltävlingen i Estland. Men Larsson hade otur. Om inte Sundahl snurrat framför honom i det andra heatet hade han garanterat tagit en ny pallplats och stannat i toppen på mästerskapstabellen.

Om Larsson var besviken så var Robert Svensson betydligt gladare. Fjärdeplatsen var hans bästa placering hittills i mästerskapet. Årsbästa noterade även Rasmus Ericsson – sexa. En stark prestation i det andra heatet svarade även debutanten Oliver Söderström för genom att bli sjua.

Kevin Aabol och Lukas Sundahl var dessvärre inte de enda som tvingades bryta det andra heatet. Även Paul Blomqvist, son till tidigare rallyvärldsmästaren Stig Blomqvist, tvingades slänga in handduken.

För Otto Tjäder, 14-åringen som kör på dispens, blev veckoslutet i Falkenberg misslyckat. Efter att ha kvalet som nionde man tvingades han bryta det första heatet när motorn i hans bil gav upp andan. Någon start i lördagens heat blev det därför inte.

Nästa deltävling i Formel Reanult 1,6 avgörs på Kinnekulle Ring 26-28 juli.

STCC Falkenberg