Kristoffersson x 2

Johan Kristoffersson vann båda helgens race för Porsche Carrera Cup Scandinavia på Frösön – och kan nu på allvar utropas till kungen av Östersund. 

Dubbelseger i samband med premiärbesöket i Norrland i fjol, och dubbelseger i år – Kristofferssons facit runt flygplatsanläggningen på Frösön går inte av för hackor. Den regerande mästaren kunde ta över ledningen i helgens första race när pole position-innehavaren Ola Nilsson föll tillbaka efter en snurrning, och vann sedan även lördagens avslutande heat knappt tre sekunder före sin skånske mästerskapsrival.

– En grym helg, säger Kristoffersson. I det första heatet var planen att öppna försiktigt och att försöka sätta press på Ola när däcken hade kommit upp i rätt temperatur, men nu slapp jag ju det i och med att han snurrade. I Race 2 fick jag en bra start från pole position och kunde kontrollera loppet som jag ville – även om Ola höll trycket uppe. Teamet har gjort ett kanonjobb med bilen, och just nu kunde det inte kännas bättre.

På frågan om varför han lyckats så bra i just Östersund levererar Kristoffersson ett snabbt konstaterande.

– Jag är ju gammal skidåkare i grunden, så det kanske har med det att göra…

För Ola Nilssons del kunde karriärens första besök i Östersund ha genererat en potentiell seger, om det inte varit för den förargliga snurrningen i helgens första heat. Piruetten förpassade skåningen från första till åttonde plats – och upphämtningen som följde var loppets stora behållning. Efter att i tur och ordning – och i identiska manövrar under inbromsning till Kurva 1 – ha tagit sig förbi Anders Conradzon, Ole Christian Veiby, Erik Jonsson, Patrik Skoog och Mats Karlsson kunde Nilsson till slut ta målflagg som trea; precis bakom Lars-Bertil Rantzow.

– Jag är definitivt nöjd med den här helgen, säger Nilsson. Jag har verkligen tagit ett steg i rätt riktning. Pole position i kvalet gav ett kvitto på att jag kan matcha Johan över ett snabbt varv, och idag kunde jag också hålla ungefär samma tempo som han i racetrim. Jag tror att vi kan se fram emot en riktigt stark avslutning på säsongen.

Ett annat nöjt ansikte tillhörde Erik Jonsson, som återvände till pallen för första gången sedan premiären på Ring Knutstorp i våras. Jonsson beträdde podiet i helgens andra race, distanserad med drygt 20 sekunder av Kristoffersson och Nilsson.

– Det här var precis vad jag behövde, säger Jonsson. Jag har känt att farten har kommit successivt under helgen, och nu fick vi äntligen bra betalt. Jag kunde inte utmana killarna allra längst fram den här gången, men det känns ändå kanon att få kliva upp på pallen och ge hela teamet något att fira. Det är de verkligen värda.

Johan Kristoffersson befäster i och med helgens resultat sin ledning i mästerskapstabellen, med Ola Nilsson alltjämt på andra plats. Nästa deltävling för Porsche Carrera Cup Scandinavia avgörs på Gelleråsen i Karlskoga om två veckor.

DA1D1328