Björk vs Göransson

Årets tungviktsmatch i STCC – Kanonloppet på GelleråsenI helgen är det dags för årets sjätte rond i tungviktsfajten i STCC – det klassiska Kanonloppet på Karlskoga Motorstadion. I ena ringhörnan, Thed Björk, Volvo Polestar Racing. I den andra, Richard Göransson, BMW Dealer Team. Björk leder på poäng och Göransson behöver vinna den här ronden stort. I förhandssnacket har Björk stuckit ut hakan rejält.

– Jag vet inte hur jag ska göra för att tappa det här, sade han till SVT efter målgången i Östersund.

Och till motorsportsajten TouringCarTimes sade han nyligen:

– Jag tog ut mästerskapssegern i förskott redan i vintras.

Göransson kanske inte vet riktigt hur det ska gå till för att Björk ska tappa mästerskapet, men att det är möjligt, det vet han.

– Vi har ett tufft utgångsläge, det är vi medvetna om, säger Göransson. Men det är lika tufft för Thed. Han kan ju ta en funderare på hur det gick för honom 2009 då han tappade titeln i sista racet mot Rustad, eller 2005 då vi var teamkompisar och han ledde mästerskapet med fyra race kvar. Då vann jag – jag har tävlat i så många år att jag vet att det inte är avgjort förrän det är avgjort.

Volvo Polestar Racing har sett oerhört starka ut. I två tävlingar har de placerat fyra av sina fem bilar, den femte körs ju av prins Carl Philip, på de fyra första placeringarna. Det ser närmast ut som en omänsklig uppgift Göransson står inför, men själv menar han att Volvos överlägsenhet inte är så stor som pappret kanske visar – i praktiken ser det annorlunda ut.

– Vi är ju det team som har kvalat bäst, säger Göransson. Tittar man på kvalpoängen toppar ju Fredrik Larsson (Göranssons teamkamrat) med 11 poäng, jag och Thed har nio vardera.

I sammandraget leder Björk på 146 poäng, 38 fler än Göransson som har 108. Men det återstår 140 poäng att köra om och i helgen står 56 av dem på spel i de två heat som ska köras på Karlskoga Motorstadion.

– Det är många poäng kvar att köra om och det kan gå åt båda hållen, från att Thed nästan säkrar titeln till att vi övertar ledningen, säger Göransson. Det är så tajt i det här mästerskapet att små saker kan få stor betydelse.

Och han beklagar sig inte över att Volvo-dominansen är till fördel för Björk. I Falkenberg flyttade Fredrik Ekblom snällt på sig för att ge Björk segern.

– Årets mästerskap ser ut så här, säger Göransson. För vår del hoppas vi på att Haglöf, Mangs eller Graff kan fortsätta trenden att köra snabbt och att de kan ta poäng från Thed.

Samtidigt som Björk har stuckit ut hakan finns det en insikt om att fajten långt ifrån är över. Det är i de sista ronderna som det kommer att avgöras.

– Jag vet att vi inte får slappna av, säger han. Jag är tillräckligt erfaren för att veta att man aldrig kan ta något för givet i racing. Göransson kommer inte att ge upp och vi måste fortsätta pressa oss att göra resultat. Nu är det Karlskoga och hemmabana. Jag vet att vi har ett starkt paket och jag ser fram emot helgen.

Hemmabana är det även för Göransson så där har Björk ingen fördel, det visar även statistiken där Göransson har fler STCC-segrar på Gelleråsen än Björk – 8-3 står det till Göransson. Men statistik är en sak, det är på banan det kommer att avgöras i helgen. Kommer Göransson att gå på knock, kommer Björk att köra på säkerhet och gömma sig bakom jabben – det är dags för sekonderna att lämna ringen.

_OS_3977