Kvartett i medaljkamp

Nedräkningen har börjat. Endast två deltävlingar återstår i Formel Renault 1,6. Avslutningen har alla förutsättningar att bli en riktig höjdare. Inför starten i Karlskoga på fredag slåss nämligen fyra förare om medaljerna i mästerskapet.

Det var på Gelleråsbanan i Karlskoga som nya succéklassen i svensk racing, Formel Renault 1,6, tog fart en kulen höstdag förra året. Då fick nämligen intresserade förare en möjlighet att testa den nya, franskbyggda formelbilen för första gången.

En som var på plats var Erik Johansson från Gnosjö.

– Snygg, välbyggd och bra växellåda, var några av hans omdömen då.

På fredag är den unge smålänningen tillbaka på Gelleråsbanan – i mästerskapsledning!

Team Tidös Johansson övertog toppositionen i Östersund senast. Samtidigt som smålänningen noterades för sin andra dubbelseger i mästerskapet fick Martin Rump vända hemåt utan en enda ny poäng i tabellen. Estländaren hamnade utanför banan och tvingades bryta det första heatet. I det andra bestraffades han både för en påkörning och fortkörning i depån och slutade först på elfte plats.

– En helg att glömma, eller ta lärdom av, säger Rump på Scuderia Nordicas hemsida.

Självklart var han besviken över resultatet i Jämtland, men allt var inte nattsvart.

– Om det finns något positivt så var det min snabbhet. Jag klockades för bästa varvtid i det andra heatet.

Den speeden tänker Rump ta med sig till Karlskoga. Han har vunnit fyra race hittills den här säsongen och alla som följt mästerskapet vet att estländaren har kapacitet att stå överst på prispallen igen.

Om Rump skulle vinna racen i Karlskoga före just Erik Johansson kommer båda att stå på 229 poäng inför finalen på Mantorp Park 20-21 september.

Men toppen på Formel Renault 1,6 är inte bara Johansson och Rump. Långt därifrån. Lukas Sundahl från Växjö har stått på pallen i sex av de sju senaste racen och gått om Kimmy Larsson, SKRC, i tabellen. Mellan tredjeplacerade Sundahl och fyran Larsson är emellertid avståndet bara tre poäng.

Bakom toppkvartetten är det ett hopp till femteplacerade Kevin Aabol, norrmannen som blev tvåa och stod på pallen för första gången den här säsongen efter det första racet i Östersund.

Aabol skuggas av en annan sensationsman från tävlingen i Jämtland, Robert Svensson, SMK Söderhamn. Efter att ha brutit det första heatet startade han sist i det andra, men körde upp sig och var trea i mål. Även för Svensson var pallplatsen hans första i Formel Renault 1,6.

Kanske kan ytterligare några förare ta sig hela vägen upp på podiet i de avslutande deltävlingarna. KAK-duon Paul Blomqvist och Pontus Fredricsson, som ligger sjua och åtta, endast 18 och 22 poäng efter Aabol, ser ut att vara de hetaste kandidaterna i dagsläget. Fredricsson slutade trea i det andra racet i Falkenberg och var dubbelfyra i Östersund. Blomqvist svarade för säsongen bästa kvalinsats genom att sätta fjärde bästa varvtid på flygplatsbanan på Frösön. Fyra har han också varit i ett par race under säsongen, men nu hägrar givetvis pallen.

I helgens deltävling i Karlskoga kommer mästerskapets 18:e förare att göra entré. Det är Karl Ero, 17-åring från Tyringe och Hässleholms MK, som gör ett inhopp i serien. Ero kommer närmast från Formel Basic.

 

Fakta

Tidsschema Formel Renault 1,6, Karlskoga 23-24 augusti

Fredag 23 augusti

Kl 10.40: Test.

Kl 14.10: Kval.

Kl 16.55: Race 1.

 

Lördag 24 augusti

Kl 13.15: Race 2.

 

Topp 10 i Formel Renault 1,6 efter 5 av 7 deltävlingar.

1) Erik Johansson, Anderstorp RC, 193 poäng

2) Martin Rump, Estland, 179

3) Lukas Sundahl, Wäxjö MS, 151

4) Kimmy Larsson, SKRC, 148

5) Kevin Aabol, Norge, 86

6) Robert Svensson, SMK Söderhamn, 75

7) Paul Blomqvist, KAK, 68

8) Pontus Fredricsson, KAK, 64

9) Oliver Södetsröm, KAK, 34

10) Janneau Esmeijer, Estland, 25

 

Junior-SM.

1) Erik Johansson, Anderstorp RC, 208 poäng

2) Lukas Sundahl, Wäxjö MS, 192

3) Kimmy Larsson, SKRC, 182

4) Robert Svensson, SMK Söderhamn, 121

5) Pontus Fredricsson, KAK, 85

6) Oliver Söderström, KAK, 62

7) Rasmus Ericsson, Malmö AK, 58

8) Otto Tjäder, KAK, 52

Kinnekulle