Stort startfält i Carrera

Carrera Cup-säsongen 2013 har utvecklats till en fajt i toppen mellan just nu ledande Johan Kristoffersson och ivrigt jagande racingtalangen Ola Nilsson. Nu stundar den sjätte deltävlingen av åtta, som körs på Gelleråsen i Karlskoga, och det börjar hetta till på flera sätt. Kampen om mästerskapet är öppen – och förutom den prestigefyllda titeln står även en plats i Porsche Motorsports internationella shootout på spel.Johan Kristoffersson vann för några veckor sedan i Östersund och hoppas på att fortsätta i samma stil i Karlskoga:

– Att komma till Karlskoga blir att komma tillbaka till en lite mer teknisk och traditionell svensk bana än den tillfälliga banan i Östersund. Jag tror det passar mig bra och dessutom har vi rätt bra koll på Gelleråsen. Vi var där redan 2011 och testade och har sen kört några tester där och efterhand fått fram riktigt bra inställningar på det mesta. Jag vet att Ola har varit där och kört också, men det känns som om vi har koll på läget.  Sen blir det säkert svårt att köra om så kvalet kommer bli viktigt och har man bara tagit det kan man nog försvara sig rätt bra även om man inte har tempot riktigt i racet, säger Johan.

Ola Nilsson är skåne-sonen som Porsche-debuterade i år genom att ta ledningen i början av säsongen – och även om Kristoffersson nu har gått om honom i tabellen har Ola imponerat under hela säsongen. Fortfarande finns dock alla chanser att komma igen och ta titeln och Ola berättar själv hur han har mycket positivt med sig från helgen i Östersund för två veckor sedan:

– Jag har Östersund i färskt minne och tar med mig väldigt mycket positivt därifrån fartmässigt och körmässigt. Vi hittade en hel del grejer som vi förbättrade och bara jämfört med Falkenberg var det ett klart steg framåt. Andra racet var mitt bästa i år rent fartmässigt och vi tog även pole position i första, vilket känns som kvitton på att utvecklingen går framåt. Att matcha Johan i Karlskoga är såklart en tuff uppgift, inte minst med tanke på hur mycket han kört på just den banan, men vi lyckades utnyttja 30-minutersträningen bra i Östersund och det ska vi försöka med här också. Jag kör på!

34 poäng skiljer Kristoffersson och Nilsson åt – men med tanke på att så mycket som 25 poäng per race plus totalt 3 bonuspoäng per racehelg står på spel så är det knappast någon överdrift att säga att allt kan hända. Bakom de två jagar dessutom Lars-Bertil Rantzow, 18 poäng efter Nilsson, och Mats “Snickar-Matte” Karlsson ytterligare 28 poäng efter. Förutom stammisarna i Carrera Cup som kör alla årets race ansluter dock några nya och nygamla bekantskaper till Karlskoga. Thomas Solberg, Peter Jervemyr, Geir Svendsen, Johan von Berens och sist men absolut inte minst förra årets GT3 Cup Challenge-vinnare Markus Nordström kommer att finnas på gridden på Gelleråsen. Markus Nordström, som inte kört en meter Porsche sedan oktober förra året förrän han testade i förra veckan berättar om chansen han fått:

– Jag fick erbjudande från KMS att vara med och testa förra veckan och körde två testpass på Gelleråsen. Först var jag lite rattrostig men sen började jag komma in i det och hade jäkligt kul. Efter massor av ringande på hemvägen och senare så har jag sedan lyckats få ihop en start i racet, vilket jag verkligen vill tacka mina vänner och sponsorer för. Inför tävlingen förväntar jag mig egentligen bara att få suga i mig så många varv jag kan i en så schysst bil och göra hemläxan ordentligt, så kommer väl tiderna också så småningom. Att få köra så mycket som möjligt, ha kul och insupa atmosfären – det är målet!

Racehelgen i Karlskoga börjar med test och kval på fredagen för att sedan följas av första heatet kl. 10:25 på lördagen och andra heatet kl. 13:45. SVT Play sänder live mellan kl. 12:30-16:00 på lördagen och kl. 17:00 sänds ett sammandrag i SVT1.

porsche
Pressrelease: Carrera Cup