Carrera Cup-kvalet

När Carrera Cup Scandinavias kval kördes i strålande solsken på fredagseftermiddagen var det Johan Kristoffersson som tog pole position på det som mer eller mindre är hans hemmabana, Gelleråsen utanför Karlskoga. Marginalen var dock svindlande liten – och bakom honom jagade resten av det startfält som med sina 15 förare blir helgens näst största på Gelleråsen, endast slaget av den omåttligt populära Camaro-klassen.

Vi högg tag i Johan Kristoffersson direkt efter kvalet för att kolla om han kände sig trygg med marginalen han hade gentemot Ola Nilsson:

– Haha, nä, jag fick aldrig till någon riktigt perfekt timing. Först litade jag inte riktigt på greppet men sen till andra omgången så förstod jag att jag hade mer grepp än jag trodde och väntade in läget lite i depån. Till sist fick vi pole även om marginalen var lite liten, men pole är pole och det innebär att man startar först och får en poäng extra – oavsett marginal. Jag tror vi kan göra ett bra race, det har alltid varit tajt ner till Ola men vi har en bra bil och att köra om här är svårt… I slutänden är det först i mål som vinner.

Mindre nöjd med den tajta marginalen var naturligtvis Ola Nilsson, som tyckte att han hade snabbare tider på gång men inte riktigt fick till det:

– Jag är inte alls nöjd! Tiden fanns där, bra mycket mer tid än den hundradel som skilde mig och Johan åt när kvalet flaggats av. På sista varvet hade jag något bra på gång, men jag fick ett litet släpp i slutet och tappade det. Man kan naturligtvis tycka att det är bra att bara vara en hundradel efter Johan på hans hemmabana, men det känns surt när jag vet att det fanns mer och det är en bana som är så svår att göra omkörningsförsök på. Jag får gå ut imorgon och se hur det känns och sen får det styra racet, säger Ola vid parc fermén.

Ständigt alerte Mats “Snickar-Matte” Karlsson hittade inte riktigt formen i Östersund senast, men testade en dag på Gelleråsen förra veckan och känner att slaget har kommit tillbaks. Han tror på ett fint race imorgon:

– Det här är min hemmabana och jag hoppas det kommer hit mycket folk imorgon så det blir som Kanonloppet i historiska dagar. Kvalet kändes bra, jag var inte riktigt med i början men i andra setet hittade jag en annan rytm och började få till lite tider. Det var aldrig aktuellt med så bra tider som på mitt test förra veckan, men alla kör långsammare nu och nu är vi ändå bara 4-5 tiondelar efter Ola och Johan vilket känns mycket bättre än i Östersund. Jag tror vi har en bra setup för att kunna hålla jämt tempo över hela racet imorgon, så jag ser fram emot morgondagen.

Helgens första Carrera Cup-race körs imorgon, lördag, kl. 10:25.

För fullständiga resultat från kvalet, klicka här.

STCC, Karlskoga, 2013