Aabol nominerad till norskt pris

Kevin Aabol är en av fem förare som slåss om norska bilsportförbundets utmärkelse ”Bilsporttalentet 2013”.

Vinner han väntar ett pris värt närmare 300.000 kr på Formel Renault-föraren från Sandefjord.

”Bilsporttalentet”, som delats ut sedan 2007, är den mest prestigefulla utmärkelsen bland norska förare i åldern 16-21 år.

Tidigare vinnare är bland annat JVM-föraren i rally, Marius Aasen och rallycrossföraren Andreas Bakkerud, som tidigare i somras vann den svenska EM-deltävlingen i huvudklassen SuperCar.
Bland alla talanger i norsk motorsport plockar förbundet årligen ut fem finallister.
I år skedde gallringen bland 21 kandidater.

– Vi har aldrig utvärderat så många tidigare, vilket är ett tecken på att tillväxten bland unga lovande utövare är god i norsk motorsport, säger Holm Jacob Matheson, sportchef i Norges Bilsportförbund.

Förutom 19-årige Aabol, som gör sin första säsong i Formel Renault 1,6 och som tidigare bland annat tävlat i karting och Seven Racing, är 2013 års finaldeltagare:

• Henrik Furuseth, 17 år, racing
• Alexander Hvaal, 21 år, rallycross.
• Ole Christian Veiby, 17 år, rally och racing.
• Miriam Aasli, 18 år, rally.

Finalen avgörs på Vålerbanan 18-19 september. Där kommer deltagarna att testas i olika typer av bilar, de ska presentera sig själva inför juryn och intervjuas framför TV-kameror.
– Utifrån det förarna presterar i samtliga testmoment gör juryn en helhetsbedömning och kommer på så sätt fram till vem 2013 års vinnare blir.

Juryns beslut hålls sedan hemligt för att offentliggöras på förbundets årliga prisutdelning, som i år äger rum den 22 november.

Inför finalen på Mantorp Park ligger Kevin Aabol på sjätte plats Formel Renault 1,6, bara tio poäng bakom femteplacerade Paul Blomqvist.

Aabol nådde sin första pallplats i Östersund där han blev tvåa i det första heatet. Den fina prestationen följde norrmannen upp med att bli trea i det första loppet i Karlskoga.

 

STCC Karlskoga