Avgörandet närmar sig för Polestar

I helgen stundar årets näst sista STCC-tävling på Tierp Arena, 12 kilometer norr om Stockholm, där kampen om årets SM-titel närmar sig avgörandet.

– Jag behöver plocka 16 poäng för att säkra titeln och det är absolut ingen omöjlighet. Men att köra taktiskt är inte aktuellt, jag vet att Göransson kommer kämpa till sista bloddroppen och jag kommer att ge allt i helgen, säger mästerskapsledare Thed Björk.

Björk leder med 69 poäng över mästerskapsrival och BMW-förare Richard Göransson. Om Björk säkrar en kvalpoäng och kör i mål på tredje plats i helgens tävling med Göransson som segrare är Björk klar mästare. Skulle däremot Björk bryta helgens tävling och Göransson segrar är titelkampen vidöppen inför finalen på Mantorp Park två veckor senare.

– Man kan räkna sig blind på siffrorna och det finns så många exempel från tidigare STCC-slutspurter där mästerskapsledaren snubblat på mållinjen. Jag kommer köra vidare på min känsla från de tidigare tävlingarna och jag vet att teamet kan leverera en vinnarbil till mig. Mitt mål för helgen är åttonde segern för året, säger Björk.

Men Björk och Göransson är inte ensamma om att ha chans att ta årets STCC-titel. Robert Dahlgren, på tredje plats i mästerskapet, har fortfarande en matematisk chans att ta titeln och är bara sju poäng från andraplatsen.

– Titelkampen är inget jag lägger fokus på då det ska till mycket tur om jag ska komma ikapp Thed. Jag har en tydlig men inte så enkel arbetsuppgift framför mig och det är att komma först över mållinjen för att ta andraplatsen i mästerskapet, säger Dahlgren.

Närmast bakom Dahlgren är regerande mästare Fredrik Ekblom som också är inom räckhåll för andraplatsen i mästerskapet. Dessutom är Ekblom den förare förutom mästerskapsledare Björk som tagit flest poäng under de tre senaste tävlingshelgerna.

– Andra hälften av säsongen har varit betydligt bättre än första. Vi fortsätter att jaga på mot nya topplaceringar för att klättra i mästerskapet, säger Ekblom.

Racingbanan på Tierp Arena byggdes helt ny inför fjolårets tävling och den hittills enda segraren på banan är 22-åriga Linus Ohlsson som längtar till helgens tävling.

– Jag trivs väldigt bra på Tierp Arena och fjolåret var en av mina bästa tävlingar. Jag vet att farten för seger finns där och mitt sikte är satt på just det, säger Ohlsson.

Prins Carl Philip jagar topp tio-placering i helgens tävling efter att ha haft tre resultatmässigt tyngre tävlingar.

– De tre senaste tävlingarna har varit en blandning av misstag och tekniskt strul. Tierp Arena är en häftig och utmanande bana, vi jobbar vidare med mitt program och jag hoppas att kunna ta mig in i topp tio igen, säger Prins Carl Philip.

JK5D7380