Kristoffersson Carrera Cup-mästare

Trots att en racehelg fortfarande återstår av säsongen lyckades Porsche-suveränen Johan Kristoffersson köra hem segern i Carrera Cup Scandinavia 2013 efter en dramatisk helg på Tierp Arena. Kristoffersson, som missade säsongens första tävling på Ring Knutstorp, har efter det kört stabilt och plockat hem inte mindre än elva segrar av tolv möjliga – främst utmanad av Ola Nilsson som i de senaste racen fått upp tempot rejält och stressat värmlänningen bakifrån.

Johan själv flög ur bilen och jublade efter loppet, lyrisk över att ha säkrat mästerskapssegern:

– Det känns fantastiskt bra, superkul! Jag missade ju första racet men sedan kom jag tillbaka till Solvalla och efter det har det tuffat på som ett tåg tycker jag. Det har inte varit en enkel uppgift men jag har ett bra och erfaret team och Ronnie Bergström [raceingenjör, vår anm.] som lagt grunden till setupen. Det har bara gällt för mig att hålla nerverna i styr och leverera resultaten, jublade Johan efter loppet.

I TV-intervjun direkt efter racet konstaterade Johan att dagens race inte var helt enkla, med mycket grus på banan och många – som han uttryckte det – “konstiga moment” i det andra racet. Han berättade dessutom om sina visioner om att utöka sin internationella erfarenhet:

– Det är klart jag vill komma ut i världen och köra igen, filosoferade Kristoffersson som konstaterade att ett bra team och en konkurrenskraftig bil var de viktigaste kriterierna för en internationell satsning.

Att Carrera Cup Scandinavia är en bra plantskola för talanger är omvittnat av många, och Bosse Janson, chef för Porsche Sverige, lovordade Kristofferssons insats under säsongen:

– Det är naturligtvis en oerhört värdig mästare. Johan har presterat bra hela säsongen och gjort väldigt få misstag, vilket är vad som krävs för att vinna en cup som Carrera Cup Scandinavia, berättade Bosse när han gratulerat mästaren till segern.

Den självklara utmanaren till Johan om segern har under hela säsongen varit Ola Nilsson. Efter att ha vunnit båda de race som Johan missade på Ring Knutstorp så har Ola bit för bit skruvat upp tempot och kämpat sig närmare den suveräne värmlänningen. I Falkenberg lyckades Skåne-bördige Nilsson ta en seger, men sedan har han åter fått erkänna sig besegrad av Kristoffersson. Under de senaste racen har Ola krupit närmare och närmare för att till sist i princip uppnå samma fart, dock med lite mindre säkerhet än mästaren. Det var också detta som slutgiltigt fällde avgörandet i andra racet på Tierp Arena, då Ola fick bakhjulssläpp, åkte ut på gräset och med det gav Johan helt fri lejd mot mästerskapssegern. Istället öppnades vägen för Lars-Bertil Rantzow på andraplatsen:

– Efter problemen i Karlskoga känns det fantastiskt bra att kunna ta en hel bil i mål på det här viset och dessutom på andraplatsen. Det var målet för dagen, att få bilen i mål med maximalt möjligt antal poäng till mästerskapet, konstaterade Rantzow uppenbart nöjd innan han klev upp på prispallen.

Även Erik Jonsson, den unge Trollhätte-föraren som kämpade i motvind under inledningen av Carrera Cup-säsongen, var nöjd med att återigen få kliva upp på pallen – för tredje racehelgen i rad:

– Det gäller att vara jämn och plocka poäng och det tycker jag att vi har gjort bra. Det är ju på pallen vi hör hemma, så det känns skönt att få kliva upp på den igen här i Tierp, jublade Jonsson.

Av Carrera Cup Scandinavia 2013 återstår nu den stora mästerskapsfinalen på Mantorp Park – som också väntas locka säsongens största startfält. Johan Kristoffersson kan alltså dra på sig kavajen och åka dit utan press på sina axlar, men bakom honom återstår ett antal fighter som väntar på att avgöras. Finalen på Mantorp Park går av stapeln den 20-21 september.

DA2D2108