”Min största framgång någonsin!”

Thed Björk och Volvo Polestar Racing kröntes STCC-mästare under årets näst sista tävlingshelg på Tierp Arena.


– Det här är min största framgång någonsin! Känslorna just nu går inte att beskriva, det är bara så skönt efter allt hårt arbete under året. Ett stort tack till min ingenjör Jan Andersson och mina mekaniker som alltid levererar en perfekt bil till mig, säger Björk.

Årets båda SM-titlar är Volvos fjärde för förare och femte för märke sedan STCC-starten 1996.

– Vi har tävlat i STCC under 16 år och Theds titel skriver definitivt in sig i historien som en av de absolut bästa. Att vi säkrar titlarna i dag efter en hård och rättvis kamp med de båda BMW-förarna är extra kul. Alla i Volvo Polestar Racing har gjort en fantastisk insats i år, säger Derek Crabb, Motorsportdirektör på Volvo Personvagnar.

Tävlingen på Tierp Arena var händelserik där Björk startade från pole position och korsade mållinjen som trea efter att de båda BMW-förarna Richard Göransson och Fredrik Larsson kämpat sig förbi.

Kampen var hård genom hela fältet där Linus Ohlsson och Fredrik Ekblom kämpade sig till femte respektive sjätte plats, där bara en sekund skilde de båda över mållinjen.

– Tyvärr hade jag inte en bil för att slåss om toppen i dag, det är givetvis en besvikelse. Men vi hade en bra fight i tävlingen som var riktigt kul och jag är glad över de poäng jag har fått med mig i dag, säger Ohlsson.

– Det stämde bara inte för mig den här helgen, farten fanns inte där. Tävlingen var tuff, men jag lyckades plocka fyra platser som givetvis är en bonus. Nu ser jag fram emot finalen på Mantorp Park, en bana som passar mig betydligt bättre, säger Ekblom.

Prins Carl Philip säkrade SM-poäng för fjärde gången i år med tionde plats i dagens tävling.

– Tävlingen var hård med en hel del incidenter. Men jag satte snabbare varvtid i tävlingen jämfört med kvalet, så jag fortsätter att ta steg framåt och lära mig. Det är det viktiga och att ta nya poäng är jag givetvis glad över, jag är nöjd med helgem, säger prins Carl Philip.

Robert Dahlgren hade en tung tävling där han först fick en bestraffning för att ha rullat någon centimeter innan starten gick och bröt sedan tävlingen med sex varv kvar på grund av problem med växellådan.

– Det är inte så mycket att säga, farten fanns där, men inte flytet. Tyvärr tappade jag viktiga poäng på Göransson i kampen om andra plats, så det blir verkligen att gå all in i finalen, säger Dahlgren.

STCC-säsongen 2013 avslutas om två veckor på Mantorp Park där Volvo Polestar Racing anländer som klara SM-mästare för både förare och märke.

DA2D2235