Andersson hoppas på drömfinal

STCC-final på hemmabanan. Klart Mattias Andersson, förare och teamchef i Dacia Dealer Team, tillåter sig att drömma lite då. På söndag morgon hoppas han kunna vakna upp och konstatera att Dacias pallplats i finalen på Mantorp Park faktiskt var verklighet. 

STCC-säsongen närmar sig sitt slut. Efter sju intensiva och händelserika tävlingshelger återstår bara finalen på Mantorp Park 20-21 september. På fredag kör STCC-förarna två testpass på banan i Östergötland. Dagen därpå avslutas säsongen med kval och två TV-sända heat. Att årets sista deltävling avgörs på Mantorp Park passar Mattias Andersson perfekt. Han bor nämligen i Linköping, bara några mil från banan.

– Mantorp är nog den bana jag kan allra bäst. Jag har tävlat och testkört där många, många gånger sedan jag började med racing 1991, säger Andersson.

Framgångsrik har han också varit. Han har tre pallplatser i sina tre senaste STCC-finaler på Mantorp Park. Andersson var tvåa 2009, vann det första heatet året därpå och noterades för en ny andraplats 2011.

Banans karaktär tror Andersson kommer att passa hans Dacia bra.

– Mantorp Park har fler fartiga kurvor än exempelvis banan i Tierp hade. Den Alfa Romeo jag tidigare körde trivdes bäst i tvära kurvor, men med Dacia är det tvärt om, säger Andersson, som har samma känsla nu som inför deltävlingen i Karlskoga för några veckor sedan.

Där var han inte långt ifrån av nå den tredje kvalomgången och i racen var han sjua och femma. Årsbästa.

Inför säsongens sista deltävling hoppas Andersson på ett ännu bättre facit.

– Drömmen om att avancera till den sista kvalomgången, Q3, finns där. Vi var nära både i Karlskoga och i Tierp och det skulle vara kul att avsluta med att lyckas fullt ut.

När det gäller racen har Andersson också stora förhoppningar.

– Målet är som alltid att vi ska vara bland de fem bästa, men jag tar hellre en sjundeplats i något av loppen om jag skulle lyckas med en tredjeplats i det andra. Att få avsluta året med första pallplatsen vore givetvis roligt. Både för Dacia, mig och teamet, men också för alla gäster som kommer att besöka oss under finalhelgen.

Inför de två avslutande racen parkerar Andersson och Dacia Dealer Team på åttonde plats i STCC. Det är också andra plats i den inofficiella ligan ”Best of the Rest”. I den ingår förare som inte kör för något av mästerskapets tunga team, Volvo eller BMW.

Åtta poäng framför sig har Andersson Daniel Haglöf. Bakom skuggar Jocke Mangs. Det är mellan de här tre kampen står.

– Klart man tänker på den också, men om jag skulle lyckas ta en pallplats i något av de avslutande racen gör det inget om jag blir kvar på åttonde plats, konstaterar Andersson.

 

STCC Solvalla