STCC Yokohama Grande Finale

Nu är det dags – STCC Yokohama Grande Finale på Mantorp Park kommer att bjuda på högklassig racing. Helgens startfält är det största för året med sexton bilar och förare redo att göra upp om äran.

Thed Björk, Volvo Polestar Racing, är redan klar mästare, men han jagar en tangering av Richard Göransson rekord på nio segrar på en säsong. Björk har chansen. Tar han två segrar till så har han fullbordat säsongen men Göransson är själv på jakt efter ett jubileum. Han vill ta sin 40:e STCC-seger i karriären – bara en av dem kan uppnå sitt mål för helgen.

Startfältet i STCC bjuder också på tre debutanter. Även om Daniel Roos har gjort ett inhopp i Semcon Cup tidigare så måste helgens start för DHL/PTR räknas som hans verkliga elddop i svensk elitracing. Roos får sällskap av årets mästare i Clio Cup, Andreas Wernersson, som efter ett lyckat test för Brovallen Design kommer till start i en av deras Citroën C5. Philip Forsman har fått chansen av WestCoast Racing och har därmed fått bästa möjliga förutsättningar att visa vad han kan.

En som har längtat efter finalen är Mattias Andersson, Dacia Dealer Team. Mattias är inblandad i striden om ”Best of the Rest” mot Daniel Haglöf och Jocke Mangs. Vem ska bli bäste förare som inte kör en Volvo eller BMW? Det ligger mycket prestige i den kampen.

V8 Thunder Cars står inför en spännande avslutning. Fredrik Ros toppar tabellen före Jens Edman och det är de två som har chansen att vinna mästerskapet. Ingen av dem har lyckats förut och här ligger det mer än en skiva i potten för de inblandade. De senaste racen har bjudit på tuffa tag ute på banan och allt talar för en spektakulär avslutning på säsongen för V8 Thunder Cars.

Formel Renault 1.6 väntar också på att avgöras. Erik Johansson, som kör för Team Tidö, har att försvara sin ledning i mästerskapet mot två duktiga förare, Lukas Sundahl och estländaren Martin Rump. Johansson och Sundahl är båda från Småland. Derbymatch med andra ord. Sundahl är den av de tre i toppen som har den starkaste formkurvan men han har samtidigt tolv poäng att hämta in på Johansson.

Carrera Cup bjuder på årets största startfält med 25 bilar anmälda – och det kan bli fler till helgen! Johan Kristoffersson är klar mästare men har haft många fina dueller med värste konkurrenten i år, Ola Nilsson. Ola vill avsluta på topp och det skulle vara en fjäder i hatten för honom att kunna åka hem med en seger i bagaget.

I Clio Cup har Andreas Wernersson dominerat i år. I finalen är fokus förflyttat till kampen om andraplatsen mellan Robert Helling och Mattias Lindberg. Ingen kommer att ge sig. Klassen har bjudit på tuff och renhårig racing av mycket hög klass i år och finalen kan bli en riktig godbit.

För den som gillar superbilar blir Swedish GT en delikatess. Ferrari, Porsche, Aston Martin, Ginetta och Ford Mustang är bara några av de bilmärken som kommer att bjuda på skönsång i helgen.

En final markerar avslutningen på säsongen men för alla inblandade är det också början på nästa. I helgen kommer planerna runt det rallycross-satsning som STCC utannonserade tidigare år att presenteras. På plats i helgen är även Sveriges handelsminister Ewa Björling, som kommer att medverka vid prisutdelningen i STCC,  samt att hon kommer att träffa företrädare för näringslivsaktörer som är involverade i svensk motorsport.

grandefinale
Ladda ned tidsschema här!