Trio slåss om Formel Renault-titel

Nu ska han koras, den förste mästaren i Formel Renault 1,6. Tre förare, åtskiljda av endast tolv poäng, gör upp om titeln i finalen på Mantorp Park 20-21 september.Erik Johansson från Gnosjö kommer till finalbanan i ledning. Trots den otäcka och spektakulära kraschen i Karlskoga senast har han tolv poängs försprång på utmanarna. Duon som jagar Johansson är Lukas Sundahl från Kalvsvik, 20 km söder om Växjö, och Martin Rump, som hör hemma i Estlands huvudstad Tallin. Båda har 194 poäng mot Johanssons 206. Inte i någon annan klass är det lika hårt och jämnt inför avgörandet. Formel Renault 1,6 med tre titeljagande 17-åringar (samtliga är födda 1996) kan mycket väl bli finalhelgens höjdpunkt.

– Jag ser fram emot finalen och ska försöka hantera den som vilken tävling som helst. Säkert kommer det att kännas pirrigt inför starten i det första racet på fredag, men jag är alltid lite nervös inför loppen, säger Erik, som var en av de första som nappade när den nya formelbilsklassen i svensk elitracing presenterades i höstas.

Under fjolåret körde och vann Johansson Formula Monza i Italien. Formelbilserfarenheten han skaffade sig där, i kombination med styrningen hos toppstallet Team Tidö, gjorde smålänningen till den kanske hetaste förhandsfavoriten inför årets mästerskap. En diskvalificering i premiären på Ring Knutstorp gjorde emellertid att Johansson tappade lite mark till toppkonkurrenterna i början på serien. Efter nio raka besök på pallen, varav fyra segrar, befann han sig i tabellens topp efter deltävlingen i Östersund. Tätplatsen lyckades han behålla i Karlskoga – trots att den tävlingen bara gav 13 nya poäng. Efter att ha slutat fyra i det första heatet blev Johansson offer för ett missförstånd i det andra och – rullade!

– Mycket gick sönder på bilen, men nu ser den ut som ny igen och innan finalen ska vi köra en liten shake down på Gelleråsen för att se att allt fungerar som det ska, berättar Erik.

Om olyckan på Gelleråsen inte hade inträffat hade Johansson haft ett betydligt större försprång på Sundahl och Rump inför finalen.

– Då hade det nog varit 23, 24 poäng, men det är inget jag funderar över nu. Jag kliver in i finalen med ett försprång på viktiga tolv poäng och ser mig själv stå överst på prispallen som mästare på lördag.

Mästerskapets två starkaste förare inledningsvis var Martin Rump och Kimmy Larsson. Rump vann båda premiärloppen i Skåne och i den andra deltävlingen, som avgjordes i Pärnu, Estland, kopierade Larsson den bedriften.

Larsson har inte lyckats behålla sin position, men Rump var säkerheten själv ända fram till Östersund där han åkte av banan i det första heatet och fick nöja sig med elfte plats i det andra efter ett par bestraffningar. Efter en ny nollpoängare i det första racet i Karlskoga tog han revansch med en tredjeplats i det andra och gav sig själv därmed chansen att vara med och konkurrera om titeln i finalen. Rump är en klassförare och blir det regn i finalen blir han svår att slå. Det visade han på Kinnekulle där han var överlägsen konkurrenterna i regnracet.

Lukas Sundahl såg inte ut som någon het titelkandidat efter premiären där han var åtta och sexa. Den tidigare Radicalföraren tog emellertid snabb revansch redan i Estland – där han noterades för sin första pallplats – och i de tre senaste deltävlingarna har han varit den i topptrion som tagit överlägset flest poäng. Hans placeringsfacit i deltävlingarna på Kinnekulle Ring, i Östersund och på Gelleråsen är skön läsning. Eller vad sägs om: 1-2-2-3-2-2-1!?

– De senaste helgerna har det gått jättebra och självklart kliver jag in i finalen med ett bra självförtroende, säger Lukas.

Han medger att han funderat en del på hur det ska gå i helgen, men säger samtidigt.

– Jag kan bara köra mitt race, göra så gott jag kan och sedan blir det som det blir.

Ovan nämnda topptrio har givetvis som mål att stå som mästare på lördag. Johansson och Sundahl slåss dessutom om vem som ska köra hem junior-SM.

– Men hur det kommer att gå där är inget jag funderar över just nu, säger Johansson och får medhåll av Sundahl, som toppar JSM-tabellen två poäng före Johansson.

– Jag har inte tänkt så mycket på junior-SM, men det vore kul att vinna båda.

 

STCC Falkenberg