Göransson på rekordjakt

WestCoast Racings dubbelseger på Tierp senast innebar också att Richard Göransson tog sin 39:e STCC-seger, samtliga körandes för BMW-team. I helgen är det STCC-final på Mantorp och Richard Göransson har två mål, att ta sin 40:e STCC-seger och att säkra andraplatsen i mästerskapet.


– Det är lite häftigt att stå på tröskeln till min 40:e STCC-seger med BMW i min 10:e säsong i STCC, säger Richard. Det vore ett trevligt jubileum att avsluta året med.

Richard är STCC:s mest segerrika förare och med 39 segrar i bagaget är det inte lätt att komma ihåg samtliga. Några resultat minns han dock lite extra.

– Den första segern är alltid speciell och särskilt när man tar den redan i debuten. Segern i andra racet i säsongsstarten i Falkenberg 2003 är svår att glömma. Efter det har det varit många minnesvärda resultat. 2006 på Knutstorp dominerade jag från start till mål vilket var väldigt speciellt. I Våler 2007 startade jag inte bara sist utan till och med från depån på regndäck och vann ändå loppet. 2010 på Jyllandsringen var det en sådan där helg med en seger och en andraplats och en väldigt speciell och viktig omkörning på Dahlgren som tog oss tillbaka i titelfighten inför sista helgen och vi vann till slut mästerskapet. Det är svårt att komma ihåg alla men jag vill lägga till ett segerminne till i helgen.

Richard ser också tillbaka på årets STCC-säsong som har varit upp och ner. Ett par race mitt i säsongen satte punkt för hans titelchanser.

– Det är egentligen ganska fantastiskt att jag är tvåa i mästerskapet fortfarande för det har inte riktigt känts så. Vi hade en fantastisk start på säsongen på Knutstorp och lika fantastisk var helgen i Tierp nu senast. Tyvärr hade vi tre helger mitt i från Falkenberg till Karlskoga där vi inte var tillräckligt vassa. Sen var det två helger i Göteborg och Stockholm där ett par tillfälligheter avgjorde som inte gick vår väg. Vi har ändå tagit poäng i samtliga race i år och är tvåa totalt inför avgörandet och det är inte dåligt. Vi hade bara betydligt högre målsättning än det så klart.

Efter den lyckade helgen i Tierp befäste Richard Göransson också andraplatsen i mästerskapet och inför helgens två avslutande race har han 31 poängs marginal ner till tredjeplatsen. Han kan ta sin sjunde STCC-medalj i helgen varav fyra är guld. Men på frågan om vad som är viktigast, den 40:e STCC-segern eller andraplatsen totalt måste Richard fundera.

– För WestCoast Racing är andraplatsen i mästerskapet väldigt viktig men jag vill verkligen ha den 40:e STCC-segern. Det bästa är nog att se till att fixa båda målen i helgen!

Det är inte bara Richard Göransson som är på jakt i helgen. Även Fredrik Larsson har högt uppställda mål den här helgen. Han kom tvåa i Tierp tätt bakom teamkamraten och är sexa totalt, 23 poäng från tredjeplatsen i mästerskapet. Fredrik har varit nära att vinna race flera gånger i året men det är fortfarande en retsam nolla i årets segerkolumn han vill radera.

– Det stora målet för mig är att vinna ett race i helgen, säger Fredrik. Jag har varit nära flera gånger i år men där segern har försvunnit. Det tydligaste exemplet är Falkenberg där jag ledde och kontrollerade racet när min bakruta lossnade. Det har varit en sån säsong för mig men vi har två race kvar att slåss om. Om jag har två bra kval och två bra race och kan ta åtminstone en seger är det faktiskt inte omöjligt att sluta med en tredjeplats i mästerskapet och det skulle kännas viktigt. Efter Tierp har vi lite medvind.

Nu hoppas Fredrik på en bra helg från start och en bra avslutning på en tuff säsong för den snabba Falkenbergsföraren.

– Vi fick till det i Tierp sist och nu tror jag att vi kan ägna oss åt mer finlir på bilen och hitta en bra balans inför kvalet. Det har varit lite för stora ändringar på bilen i år och vi har hamnat lite efter från början och i den här konkurrensen har man inte råd med det. Ibland har man sådana här säsonger helt enkelt.  Jag hade hoppats på betydligt mer i år och är inte nöjd men vi har fortfarande en bra placering att fightas om. En bra helg med starkt kval och två bra race så kan både jag och Richard sluta i topp tre i mästerskapet. Det fightas vi för och jag ser fram emot den fighten på Mantorp!

DA2D2258