Polestar jagar fler framgångar

Efter att Thed Björk och Volvo Polestar Racing säkrade båda STCC-titlarna på Tierp Arena för två veckor sedan väntar en stenhård STCC-final med årets största startfält. Nu ligger fokus på kampen om andraplatsen i mästerskapet där Volvo-förarna Robert Dahlgren och Fredrik Ekblom jagar BMW-föraren Richard Göransson.

– Jag tog Volvos senaste seger på Mantorp Park och planen är att fortsätta i samma stil i helgen. Min arbetsuppgift är solklar gentemot Göransson, vi har en stenhård helg framför oss, säger Dahlgren.

Ekblom, som har flest segrar av alla i STCC på Mantorp, ligger på fjärde plats i mästerskapet och har klättrat närmare både Dahlgren och Göransson i slutskedet av säsongen. Fjolårsmästaren har åtta poäng till Dahlgren och 39 till Göransson med 56 poäng kvar att köra om.

– Jag vill upp på pallplats i mästerskapet och Mantorp är en perfekt bana för min del. Många kommer att köra med armbågarna utåt i helgen för att säkra ett bra resultat i finalen. Jag är redo, säger Ekblom.

Linus Ohlsson, som är den enda föraren förutom Björk och Göransson som har segrat i år, betraktar Mantorp Park som sin hemmabana och hoppas plocka en ny seger i helgen.

– Den här banan har jag kört mest på av alla banor efter att jag gick på Riksidrottsgymnasiet Racing här. Jag vill ha minst en seger till innan säsongen är slut och mina chanser är goda inför helgen, säger Ohlsson.

Även prins Carl Philip har starka resultat på Mantorp Park från de mästerskap han tävlat i tidigare.

– Förra tävlingen på Tierp var händelserik, men totalt sett positiv. Nu ska det bli kul att tävla på en stor racingbana som Mantorp Park. Jag har många goda minnen här sedan tidigare och jag ser fram emot att ta mig an helgens uppgift, säger prins Carl Philip.

Björk kommer som ny STCC-mästare till Mantorp Park-finalen och jagar nytt segerrekord. Göransson har rekordet med flest antal segrar på en säsong med nio, medan Jan ”Flash” Nilsson har segerprocent-rekordet på 67 procent. För att slå de båda rekorden behöver Björk ta hem en dubbelseger i finalen.

– Målet ligger på seger och rekordslakt, helt klart. Däremot visade BMW tydligt på Tierp att de har tagit ett steg framåt och de kommer inte ge något gratis i finalen, säger Björk.

Finalhelgen på Mantorp Park inleds med två tester på fredag eftermiddag, följt av kval och två tävlingar på 20 minuter vardera på lördag.

 

Tidsschema Mantorp Park

 

Fredag 20/9

13.30 – Test 1

16.15 – Test 2

 

Lördag 21/9

09.00 – Kval Q1

09.20 – Kval Q2

09.35 – Kval Q3

12.40 – Race 1

15.25 – Race 2

 

Se komplett tidsschema, information, vägbeskrivning, biljetter, med mera:

https://www.stcc.se/races/race/mantorp-park/20-21-september/

 

TV-tider Mantorp Park

 

14.00 – SVT 1

14.00 – www.svtplay.se

STCC, Karlskoga, 2013