Rump tog första segern

Martin Rump från Estland vann det första finalracet i Formel Renault 1,6 på Mantorp Park och återtog därmed ledningen i mästerskapet.

Inför lördagens race – det sista för säsongen – toppar han tabellen tre poäng före Erik Johansson, som var besviken femma i fredagens heat.

17-årige Rump, som tävlar för Scuderia Nordica, vann finalhelgens första lopp från pole position. I kvalet var han nämligen snabbast och hade Paul Blomqvist och Kimmy Larsson närmast bakom sig.

Trion gjorde varandra sällskap upp på pallen efter 13 varv på banan i Östergötland. Rump vann före Blomqvist och Larsson.

– Jag fick en bra start, kunde bygga upp en ledning i början på loppet och sedan handlade det bara om att ta bilen i mål, sa Rump om sin lyckosamma väg mot segern.

Paul Blomqvist och Kimmy Larsson hade också anledning att le. Framförallt Kimmy, som haft en tung säsong efter den lyckosamma starten med dubbelseger i den andra deltävlingen.

– Det här var på tiden, det var länge sedan jag stod på pallen, konstaterade en nöjd Larsson.

Lika glad var inte Erik Johansson, vars femteplats innebar att han tappade ledningen i mästerskapet. Team Tidö-föraren startade från fjärde ruta, behöll den positionen över de första varven, men fick sedan se sig passerad av Pontus Fredricsson, som hade bra fart i bilen och avancerade från nionde till fjärde plats.

– I dag hade jag verkligen speeden och det är alltid roligt att få köra om lite folk, sa Fredricsson.

Lukas Sundahl, delad tvåa med Rump inför det första heatet, hade ingen lyckad dag på Mantorp Park. Växjöföraren fick nöja sig med sjätte plats i kvalet och det blev också hans placering i racet.

– Bilen känns bra, men jag hade inte farten varken i kvalet eller i loppet. Första delen av racet var dessutom en katastrof, säger Sundahl, som inför lördagens epilog har 17 poäng upp till ledande Rump.

DA1D0207