Björk avslutade i topp

Redan klare STCC-mästaren Thed Björk, Volvo Polestar Racing, kunde inte ha avslutat säsongen på ett mer passande sätt – efter en fjärdeplats i det första heatet blev det seger i det andra, hans åttonde för i år.

– En perfekt avslutning på ett sanslöst år. Årets STCC-säsong med Volvo och Polestar är den bästa i min karriär. Ett stort tack till alla i teamet och speciellt till min ingenjör Jan Andersson, säger Björk.

Skellefteå-föraren Robert Dahlgren, även han i en Volvo, körde in på en andraplats, hans sjätte för säsongen. Trots det räckte det inte till när värste konkurrenten om andraplatsen, BMW-föraren Richard Göransson, körde in på en niondeplats. Marginalen blev minsta möjliga – en poäng till Göranssons fördel.

– För mig har det varit en tråkig säsong där det inte har varit vare sig toppar eller dalar men resultatet är helt okej, säger en dämpad Dahlgren. Tyvärr hade jag problem med bilen och blev påkörd i första tävlingen. En pallplats i finalen är en liten tröst, men självklart hade jag velat haft ett bättre resultat som vi dessutom hade farten till.

Richard Göransson blev tidigt den som skulle utmana Björk om slutsegern men resultaten räckte inte till i år. I andra heatet åkte Göransson på en bestraffning för en påkörning av Ekblom och halkade ned i resultatlistan. Med hjälp av teamkamraterna som släppte upp honom i resultatlistan lyckades Göransson till slut bärga silvret.

–Jag har som sämst varit femma i år och normalt är det tillräckligt för att vinna men Thed har gjort en exceptionell säsong, säger Göransson. Jag upplever själv att min drive-through bestraffning var extremt hård och upplever inte den situationen som något som kräver ett straff. Nu blev det ingen bra avslutning på säsongen men vi tog bilen i mål och säkrade andraplatsen och SM-silver var det viktiga idag.

Teamkörningen var ett hett diskussionsämne efter tävlingen – rätt eller fel – men teamchefen för WestCoast Racing, Dick Jönsson-Wigroth svävade inte på målet.

– Vi gjorde det som behövde göras idag för att säkra andraplatsen totalt som är viktig för oss, säger han. Vi upplevde Richards drive-through bestraffning som väldigt tveksam och det här är ett teamarbete.

Jocke Mangs, Brovallen Design, var nöjd med dagens resultat – två tredjeplatser efter en tung och problemfylld säsong.

–Vintern blir lättare med de här resultaten i ryggen, säger Mangs. Det känns otroligt bra att kunna få ge teamet det här. De har kämpat hårt hela året och de höjde sig verkligen den här helgen.

Andreas Wernersson, 18 år, och JTCC-mästare gjorde en sensationellt bra debut i STCC för Brovallen Design. Efter att ha kvalat in som fyra till det första heatet slutade Wernersson nia och sexa i de båda heaten.

 

 

Resultat Heat 1, 15 varv

1. Linus Ohlsson, Volvo Polestar Performance, 19:35.425

2. Fredrik Ekblom, Volvo Polestar Racing, +3.149

3. Joakim Mangs, Brovallen Design, +6.989

4. Thed Björk, Volvo Polestar Racing, +7,099

5. Robert Dahlgren, Volvo Polestar Performance, +12.366

6. Tomas Engström, Engström Motorsport, +13.525

7. Robin Rudholm, WestCoast Racing, +14.201

8. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +14.653

9. Andreas Wernersson, Brovallen Design, +14.921

10. Philip Forsman, WestCoast Racing, +15.121

 

 

Resultat Heat 2, 15 varv

1. Thed Björk, Volvo Polestar Racing, 19:33.361

2. Robert Dahlgren, Volvo Polestar Performance, +1.188

3. Joakim Mangs, Brovallen Design, +1.996

4. Linus Ohlsson, Volvo Polestar Performance, +2.146

5. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +15.036

6. Andreas Wernersson, Brovallen Design, +18.194

7. Philip Forsman, WestCoast Racing, +18.247

8. Daniel Haglöf, PWR Racing Team, +18.393

9. Richard Göransson, BMW Dealer Team, +24.489

10. Carl Philip Bernadotte, Volvo Polestar, +26.668

 

 

 

STCC Mantorp