Varsin seger för Guld-Johan och Ola

Fjolårsmästaren Johan Kristoffersson säkrade sin Carrera Cup Scandinavia-seger redan för några veckor sedan på Tierp Arena. I helgens finaltävlingar på Mantorp Park stoppades Johan, som dagen till ära hade en helt guldfärgad bil, av en punktering i första racet innan han kunde slå till och vinna i stor stil i helgens andra race. Bakom honom säkrade utmanaren Ola Nilsson sin andraplats medan Lars-Bertil Rantzow tog tredjeplatsen trots en dramatisk avåkning i sista racet.

Johan Kristoffersson har kunnat smälta mästerskapssegern i ett par veckor, men var ändå jublande glad efter målgång:

– Vi är på Mantorp Park och jag fick till ett fantastiskt kval trots att jag inte riktigt fått ut det sista ur bilen. I race ett fick jag en lucka och tyckte egentligen att det var rätt lungt, men så slog jag i en uppblåsbar plastkonstruktion vid sidan av banan och fick punktering av metallventilen på den. Jag fick en ny chans i race två, fick en riktigt bra start i det racet och fick en lucka fram tills jag gjorde ett litet misstag på tredje varvet så Ola kom precis bakom mig. Till femte varvet lyckades jag arbeta upp en lucka igen och sedan var det som jag känt hela säsongen – att kommer jag bara iväg en bit så är jag snabbast. Jag vill tacka teamet, bilen har varit fantastisk rakt igenom hela säsongen och vi har kunnat vara snabba och nu har vi tagit en riktigt skön mästerskapsseger ihop!

Under nästan hela säsongen har Ola Nilsson varit given tvåa, även om han ibland även kunnat utmana framåt och snuva Johan på segrar och pole positions. Med tanke på att det är skånepågens första säsong i Porsche och tänkt att bara vara en utvecklingssäsong för Ola så kan man inte vara annat än imponerad. Ola själv är riktigt nöjd med säsongen:

– Om man börjar med helgen så har den varit riktigt bra helg även om jag hade lite svårt att hitta pacen direkt på fredagen. Racen idag har varit sköna kvitton på att jag har farten och jag tycker att min utveckling under säsongen har varit fantastisk. Vi började på Knutstorp där vi så att säga “slapp” Johan i båda racen, men jag visste såklart att det skulle bli tufft från Solvalla-tävlingen när han kom in i mästerskapet. Att kunna köra mot honom som har så mycket rutin i både Porschen och de svenska banorna har enbart varit positivt för mig under säsongen och jag tycker trots allt att vi har varit bra med i tempot. Jag kan inte summera det som något annat än en fantastisk säsong!

Bakom duellen mellan Ola och Johan har Lars-Bertil Rantzow varit mycket snabb och stabil sett över hela säsongen.Efter helgens första race sa han att känslan i bilen överträffade allt tidigare under säsongen, men tyvärr höll lyckan inte i sig i race två:

– Jag släppte förbi Ole-Christian Veiby och tyckte att jag var ganska snäll mot honom. Sen kände jag flera gånger hur jag var snabbare än honom och gick upp och utmanade i slutet på rakan men då blockerade han mig först på innern och sedan bytte han sida och blockerade mig på yttern. Det var inte riktigt snyggt gjort, jag kom ut i det hala och hade inte en chans i så hög hastighet. Det är synd att jag inte fick köra om det i sista racet, men jag har haft en fantastiskt bra säsong med problem bara några få gånger, så jag är riktigt nöjd med tredjeplatsen och säsongen!

Den mest intressanta fighten inför finalen utspelade sig egentligen precis utanför topp tre. På fjärde-, femte- och sjätteplatsen i mästerskapstabellen befann sig nämligen – i given ordning – Erik Jonsson, Patrik Skoog och Mats “Snickar-Matte” Karlsson när de rullade in sina trailers på Mantorp Park tidigare i veckan. Endast fem poäng skilde de tre åt och Snickar-Matte var den som gick vinnande ur helgens strid:

– Första racet gick rätt väg för mig på alla sätt och vis. I andra racet fick jag en sämre start men lyckades ändå hålla Skoog bakom mig. Sedan fick jag lite draghjälp av Jonsson som fightades med Skoog på sluttampen av racet så det höll sig ända in i mål. Om man backar bandet till den snöiga säsongsupptakten på Gelleråsen i april och sedan spolar fram till sol och massor av publik här på Mantorp så måste jag säga att jag är enormt nöjd. Jag hade nog ärligt talat inte förväntat mig en fjärdeplats. Teamet har varit till stor hjälp, det har varit ett sådant lugn i tältet och nu har vi lyckats avsluta med Lars-Bertil som trea och mig som fyra. Dessutom avslutar vi med en sån fantastisk inramning, publiken har lämnat badstranden för säsongen och tagit sig hit istället, det är fullt överallt och vi är 25 startande bilar. Nu blickar vi framåt mot 2014, sa Matte med tillförsikt kort efter målgången som markerade slutet på säsongen.

Carrera Cup-säsongen 2013 är därmed över och även organisationen blickar nu framåt och planerar för 2014 års upplaga av Carrera Cup Scandinavia. Finalen på Mantorp Park blev en rekordavslutning med det största startfältet sedan år 2009 – då Carrera Cup Scandinavia var världens största Porsche-mästerskap – vilket bådar för en lysande framtid för det som sedan många år kommit att bli Sveriges viktigaste enhetsklass i racing

STCC Mantorp