Volvo firade guld i finalen

Linus Ohlsson och Thed Björk avslutade årets säsong på bästa möjliga sätt med en dubbelseger för Volvo Polestar Racing i STCC-finalen på Mantorp Park. Nykrönta STCC-mästaren Björk tog segern i helgens och årets absolut sista tävling.

– En perfekt avslutning på ett sanslöst år. Årets STCC-säsong med Volvo och Polestar är den bästa i min karriär. Ett stort tack till alla i teamet och speciellt till min ingenjör Jan Andersson, säger Björk.22-åriga Ohlsson tog sin andra seger för säsongen efter att ha dominerat finalhelgens första tävling från start till mål.

– Bilen var perfekt i första tävlingen, jag fick en lucka redan efter första halva varvet som jag kunde hålla i mål. Jag är oerhört nöjd med att avsluta året så här bra, säger Ohlsson.
Robert Dahlgren fick kämpa hårt i säsongsfinalen och hade siktet satt på att ta andraplatsen i mästerskapet från BMW-föraren Richard Göransson. En femteplats i första tävlingen och en stark andraplats i sista tävlingen räckte nästan, Dahlgren säkrade SM-bronset i mästerskapet bara en poäng från Göransson.
– Tyvärr hade jag problem med bilen och blev påkörd i första tävlingen. En pallplats i finalen är en liten tröst, men självklart hade jag velat haft ett bättre resultat som vi dessutom hade farten till, säger Dahlgren.
STCC-finalen blev händelserik för Fredrik Ekblom som i första tävlingen kämpade sig till andra plats efter en hård kamp med både Dahlgren och Citroën-föraren Jocke Mangs. Dessvärre slutade andra tävlingen i sandfållan efter kontakt med Göransson som resulterade i en bestraffning för BMW-föraren.
– Det enda som fanns i finalen var att gå all in för att försöka säkra pallplats i mästerskapet och det gjorde vi verkligen. Det gick bra i första tävlingen, men tyvärr blev jag avkörd i andra tävlingen. Jag är inte nöjd med säsongen, men formkurvan har pekat uppåt i slutskedet av säsongen och det är givetvis positivt, säger Ekblom.
Prins Carl Philip avslutade säsongen med att ta SM-poäng för femte tävlingen i år och sammanfattar sitt STCC-debutår med Volvo Polestar Racing som positivt.
– En bra avslutning på ett år som jag tycker kan sammanfattas som positivt. Vi har tagit steg framåt hela tiden under säsongen och jag har lärt mig väldigt mycket. Jag ser fram emot nästa år, säger prins Carl Philip.
STCC-säsongen 2013 resulterade i SM-guld för Thed Björk i förarmästerskapet, SM-guld för Volvo i märkesmästerskapet och SM-brons för Robert Dahlgren. Totalt säkrade Volvo Polestar Racing tio av 12 segrar och 24 pallplatser av 36 möjliga.
– Vi fördjupade samarbetet med Polestar inför säsongen 2005 och det är ett hårt arbete under dessa år som ger frukt nu. STCC 2013 är definitivt en av de bästa säsongerna i Volvos historia. Förarna och all personal i teamet har gjort ett fantastiskt jobb i år och det är extra kul att avsluta årets säsong med två mycket händelserika tävlingar, säger Derek Crabb, Motorsportdirektör på Volvo Personvagnar.
STCC Mantorp