Med egna ord – Wernersson om succéhelgen

Andreas Wernersson skriver med egna ord om den fantastiska finalhelgen på Mantorp. Wernerssons debut i STCC blev en stor succé, där han kvalade in som fyra efter en kanoninsats i Q1 och sedan slutade nia och sexa i de båda heaten:

 

”Vilken finalhelg!  Att redan ha säkrat SM-guldet i Karlskoga gav mig chansen tillsammans med Brovallen Design slänga mig rakt in i hetluften i Sveriges tyngsta racingklass STCC.  Min helg började i Clion med ett test där jag var näst snabbast. Sen var det dags att kliva upp bland de stora grabbarna och vilken start! På första testet var jag näst snabbast av alla, bara ynka hundradelen från Richard Göransson!  Sen kvalade jag återigen i Clion och var snabbast trots jag bara körde halva passet, kalasbra start hittills!     Till test två i STCC-klassen kändes bilen återigen riktigt bra och jag lyckades vara sjätte snabbast vilket återigen var ett resultat man inte hade kunnat drömma om!   Jag kan säga att det blev ett hett ämne i depån och mitt team var helt förvånade och supernöjda!

Nu var det fredagens sista race och det var i Clion. Jag startade i pole och jag var först till första kurvan! Jag hade ledningen tills tredje varvet och hade då en liten lucka bakåt. Domaren hade åsikter om min start och gav mig därför en Drive Trough, en otroligt tveksam sådan så jag tänkte fortsätta hela racet och sedan diskutera med domaren men när teamet visade min pit board vek jag in, motvilligt. Jag åkte ur depån och åkte i ren ilska! Jag satte snabbast varv och hade då pole i andra racet. Då vek jag in depån och ställde bilen. Det var den mänskliga faktorn skulle jag väl vilja säga men otroligt frustrerande men som tur var hade jag ju redan säkrat titeln så det var bara ladda om till lördagen.

Lördagen började med kval i STCC tidigt på morgonen. Teamet hade återigen fixat en toppenbil åt mig och jag var med i absoluta toppen! Enbart en tiondel från pole men kvalet avslutades med en krasch vilket resulterade till en fjärdeplats i Q1 och jag kunde tyvärr inte komma till start i Q2. Otroligt surt och det tog riktigt hårt.. Jag trodde nästan det var över men teamet bet i och fixade bilen till sista stund så jag kunde vara med i första heatet!   Jag startade från fjärde startposition i heat 1 med enbart Volvo bilar framför mig. Jag hade aldrig gjort en start i bilen så jag var minst sagt nervös! Jag kom iväg bra trots allt. Tyvärr kändes bilen betydligt svårare nu efter kraschen så jag föll ner i listan. Jag fick se mig passerad av de mer rutinerade förarna och slutade på en 9:e plats. Men jag plockade dubbelt så många poäng som jag hade ambitioner om och teamet var mycket nöjda med mitt jobb så jag blev väl bemött!

I det andra Clio-racet slutade jag på andra plats och det var ett tufft race. Jag ledde 90 procent av heatet men Helling passerade mig näst sista varvet och jag fick helt enkelt nöja mig med andaplatsen.

Nu var det hektiskt att ladda om inför andra heatet av STCC med start från 10:e ruta. Killarna hade jobbat med bilen för att få den som jag ville och den blev bättre till det andra racet. Jag hade lite bättre fart nu och fick kämpa mig igenom racet till en slutlig sjätteplats!   10 inkörda poäng i min debut var väl 10 poäng mer än jag hade hoppats på och det räckte till och med till en total 12:e plats i hela STCC mästerskapet trots en enda deltävling (21 totalt).  Alla var otroligt nöjda! Jag var helgens utropstecken och min insats blev helt klart uppmärksammad.   Jag vill tacka alla som har supportat mig under 2013. Ett SM-guld återigen och att göra en succedebut i STCC gjorde detta till mitt absolut bästa racing år och jag är supernöjd!  Planerna inför 2014 har redan påbörjats och det ser ljust ut.”

STCC Mantorp DA1D1070 (1) DA2D3451 (1) DA2D3418 DA2D4263 (1)