Joni Wiman kör Rallycross-SM för OMSE

Den nykorade mästaren i Global Rallycross Lites, Joni Wiman, kommer till Sverige för att delta i SM-finalen i rallycross i Götene den 5 oktober. Som en del av priset för mästerskapssegern kommer Wiman att köra en Ford Fiesta Supercar för Olsbergs MSE. Redan i morgon, onsdag, kommer den 19-årige finländaren att testa bilen I Strängnäs, som en förberedelse inför helgen.
 

– Eftersom Joni säkrade titeln innan säsongen var över såg vi chansen att redan nu erbjuda honom möjligheten att testa bilen på svensk mark, säger teamchefen för OMSE, Andreas Eriksson. Det kommer att bli ett startfält på mellan tolv och fjorton bilar i SM-finalen och han kommer att få känna på hur det är att köra bilen i riktigt tuff konkurrens.

I samband med SM-finalen kommer också tester att genomföras med den nya Supercar Lites-bilen som introduceras tillsammans med det nya mästerskapet Rallycross Supercar Scandinavia 2014. Wiman kommer tillsammans med flera andra Supercar Lites-förare att dela med sig av sina erfarenheter av bilen i det amerikanska mästerskapet. Det är OMSE som bygger och står bakom Supercar Lites-konceptet.

– Att ta unga förare som Joni från juniorklasser och Supercar Lites till Supercars är för oss en del av att utveckla rallycrossen som sport, sager Eriksson. Genom Supercar Lites ser vi till att det finns en klar karriärväg för förarna att gå samtidigt som de får möjlighet att utveckla de förmågor som behövs för att kunna få ut max ur en fyrhjulsdriven bil. 
 
– Intresset för Supercar Lites är enormt i USA och nu tar vi klassen till Skandinavien 2014 tillsammans med Rallycross Supercar Scandinavia som promotas av STCC, fortsätter Eriksson. Vi har fler än 40 förare som ska testa Supercar Lites-bilen under de kommande veckornas tester och vi är imponerade av den blandning av förare som har visat intresse.

De senaste åren har sett rallycrossen expandera kraftigt genom ett starkt mästerskap i USA och en EM-serie som har lockat många deltagare och stor publik. Nu ska rallycrossen växa i Sverige och Skandinavien.

– Intresset för rallycross är stort och på väg upp – det är den gren inom motorsporten som har den starkaste tillväxten i världen idag. Med Supercar Lites som del av den plattform som STCC bygger med Rallycross Supercar Scandinavia kommer vi att kunna utveckla framtidens stjärnor och mästare på hemmaplan.

LT_CMS_Wiman_Kalish-001 Rallycross photos © QNIGAN.COM