Carrera Cup-test för unga talanger

Under torsdagen arrangerade Carrera Cup och Kungliga Automobil Klubben ett test på ett regnigt Gelleråsen för ett antal gasglada racingtalanger. Tio förare var på plats, fem av dem kvalificerade genom sina resultat i Clio Cup och Formel Renault 1.6, de övriga var talanger utsedda av KAK. 

Årets segrare i Clio Cup, Andreas Wernersson, tog chansen att prova på en Carrera GT3 Cup-bil för första gången i karriären och han var imponerad. 

– Det är en häftig bil, ett riktigt vilddjur, säger Andreas. Det var en riktig utmaning att köra den på det här underlaget. 

Axel Hellsten, som även han har kört Clio Cup i år, bjöds in till testet genom ett ”wild card” från KAK. 

– Det är en häftig upplevelse bara att stå vid sidan av banan och titta på när Porsche tävlar – att köra själv är en ännu häftigare upplevelse. Man får verkligen respekt för bilen och jag imponeras av de som tävlar i klassen och hur duktiga de är. 

Som för de flesta andra förare är Axel inte helt klar över framtiden men Carrera Cup är ett alternativ att överväga. 

– Det är en bra morot att få testköra en sådan här bil, säger han. Det är en möjlig framtidsplan som också ger möjlighet att tävla internationellt på sikt. 

En av förarna, speciellt inbjuden av Carrera Cup, var Alexander Graff som i år körde STCC fram till finalen. Tidigare har han en start i Carrera Cup på meritlistan, finalen på Mantorp Park 2009. 

– Det var en betydligt äldre generation Carrera Cup-bil och jag kan konstatera att i princip allt som var bra på den har blivit ännu bättre på den nya bilen, säger Graff som är i full fart med att planera framtiden. 

– Jag är nöjd med testet och tyckte att jag kunde köra hyggligt fort – jag är öppen för alla förslag inför framtiden och det här kan definitivt vara ett alternativ. 

Kungliga Automobil Klubben har hjälpt till genom att stötta juniorklasserna som ingår i STCC, Clio Cup och Formel Renault 1.6. Niklas Nyström, generalsekreterare för KAK, var på plats för att följa testet. 

– Förarna skötte sig väldigt bra med tanke på att väderleken var tuff, säger Nyström.  Det här testet är en del av KAK:s satsning på ungdomen och det var roligt att se deras entusiasm inför uppgiften. 

Per Andersson, ansvarig för Carrera Cup Scandinavia, gav både KAK och testdeltagarna beröm. 

– Det här är ett bra initiativ för att vi ska kunna plocka fram fler ungdomar inom racingen, säger Andersson. Det är precis så här vi måste jobba. Deltagarna visade att de klarar att hantera en sportvagn med 450 hästkrafter under huven på blött underlag. De fick köra två pass och de ökade farten rejält i det andra utan att riskera någonting – superbra och proffsigt!

 

Här är förarna, inbjudna av KAK, som deltog i Carrera Cup-testet: 

Andreas Wernersson

Erik Johansson

Lukas Sundahl

Mattias Lindberg

Axel Hellsten

Jussi Broholm

Milton Lundström

Joakim Forsell 

 

Inbjudna av Carrera Cup 

Alexander Graff

Mattias Olsson

 

carrerattest

Från vänster: Niklas Nyström, KAK, Per Andersson, Carrera Cup, Erik Jonsson (coachade deltagarna), Axel Hellsten, Jussi Broholm, Joakim Forsell, Mattias Olsson, Milton Lundström, Lukas Sundahl, Erik Johansson och Andreas Wernersson. Deltog på testet gjorde också Alexander Graff och Mattias Lindberg.