Testdag för pristagarna i Prins Carl Philips Racing Pokal

I augusti avgjordes Prins Carl Philips Racing Pokal på Lidköpings Motorstadion. Priset är instiftat för att hjälpa fram unga kartingtalanger till en karriär inom racingen. På torsdagen var det dags för årets pristagare att som en del av priset provköra riktiga tävlingsbilar. Åtta unga talanger var på plats på ett regnigt Gelleråsen för att testa en Clio Cup- och Formel Renault-bil. 

–  Det känns fantastiskt bra att på det här sättet få bidra till att unga kartingtalanger får en chans att prova på att köra riktig racerbil, säger prins Carl Philip. Jag hoppas att testkörningen gav dem inspiration och självförtroende att fortsätta utveckla sina talanger och satsa på en racingkarriär.

En av förarna som var på plats för att prova på vad steget från karting till racing innebär var Johanna Jovér, 20 år från Nykvarn utanför Södertälje. Johanna gillade Clio Cup-bilen bäst. 

– Det var en riktigt körglad bil med bra drag i, säger Johanna och hon är inte främmande att ta steget över till racing efter 13 år i karting. 

– Det kan jag absolut tänka mig och det vore roligt att köra i Clio Cup. Nu gäller det att planera framtiden så att jag får ihop det också. 

Max Sjölander, 14 år från Göteborg, sken som en sol efter sina testkörningar trots väderleken. 

– Det var roligt, säger Max. Clion var lite mer lättkörd än Formel Renault-bilen men jag kan tänka mig att köra båda om några år. Jag är jättenöjd med dagen. 

Som en av de yngsta på dagens test fick 13-årige Carl Jansson från Lidköpings Kartingklubb nöja sig med att få åka med Thomas Johansson, promotor för evenemanget och före detta STCC-förare, i en Clio Cup-bil. 

– Jag kände helt andra g-krafter, speciellt i inbromsningarna, än när vi kör gokart, säger Carl. Även om jag inte fick köra själv var det bra att få en känsla för hur det är eftersom jag ska få testa båda bilarna nästa år när jag har åldern inne. 

Testet arrangerades av Thomas Johansson i samarbete med Kungliga Automobil Klubben och STCC. 

– För KAK är det här en viktig del av vår satsning på ungdomen och det var oerhört glädjande att se med vilken entusiasm förarna tog sig an uppgiften och att de också körde så klokt på det svårkörda underlaget, säger KAK:s generalsekreterare Niklas Nyström.

– Alla förare gjorde väldigt bra ifrån sig och de visade att de är ytterst värdiga pristagare, säger Thomas Johansson. Prins Carl Philips initiativ, tillsammans med KAK:s och STCC:s satsningar på ungdomen är oerhört viktigt för att trygga återväxten inom svensk motorsport och jag är säker på att vi kommer att få se flera av årets pristagare på de svenska racerbanorna framöver. 

Av årets tio pristagare i Prins Carl Philips Racing Pokal deltog följande på testet: 

Julle Ljungdahl,, Rasbo MK,  Alexander Dahlberg, Uddevalla KK,  Michael Haflidason Häussler, Bohus Racing, Philip Hall, KS Klippan, Carl Jansson, Lidköpings KK, Joel Johansson, SMK Örebro, Johann Jovér, Södertälje KRC och Max Sjölander, Göteborgs KRC


Prins Carl Philips Racing Pokal 

Prins Carl Philips Racing Pokal är ett pris som instiftades av prins Carl Philip 2013. Priset avser att stödja svensk motorsportungdom och delades ut för första gången den 19 augusti år i samband med de kartingtävlingar som arrangerades på Lidköpings Motorstadion av Lidköpings Kartingklubb.

Mer om Kungliga Automobil Klubben 

Klicka här för mer info!