Björk och Polestar i WTCC-start

Volvo Polestar Racing och nykrönta STCC-mästaren Thed Björk reser till Shanghai i Kina för att tävla i FIA World Touring Car Championship som har årets största startfält med 31 bilar i helgen.

– Vi har en utmanande men spännande helg framför oss och jag ser fram emot att representera Volvo Polestar Racing i WTCC, säger Björk.

Björk testade Volvo Polestar Racings Volvo C30 1.6T tidigare i oktober på Anderstorp som förberedelse inför helgens tävlingar.
 
– Jag var imponerad av bilen, den är snabb och välbalanserad. Den är utan tvekan den bästa S2000-bilen jag någonsin kört, säger Björk. 

Volvo Polestar Racing deltar i WTCC-helgen för att ta pulsen på mästerskapet och för att fira Björks överlägsna STCC-titel.

– Thed Björk har gjort en fantastisk insats i år och som belöning blir han en del av vårt WTCC-team den här helgen samtidigt som vi utvärderar konkurrensen i mästerskapet, såväl tävlingsmässigt som kommersiellt, med vår c-segmentplattform för racing, säger Alexander Murdzevski Schedvin, kommersiell chef för motorsport på Volvo Personvagnar.

 
Shanghai International Circuit mäter 4603 meter och är värd för Formel 1, något som innebär både en snabb och effektkrävande bana, såväl som en stor utmaning för Björk.
 
– Jag har läst på så mycket som möjligt om banan och jag gillar det jag sett hittills. Jag är ödmjuk inför tävlingshelgen vad gäller förväntningar på resultat. Vi kommer att vara mitt i WTCC-fältet, som dessutom är riktigt aggressivt och hårt. Man måste gå på full attack för att inte bli avknuffad. Det kommer att bli mycket spännande och jag ser fram emot utmaningen, säger Björk.
 
Tidsschema Shanghai
Tider i CET
 
Fredag 01/11
05.25 Test
 
Lördag 02/11
01.00 Fri träning 1
04.10 Fri träning 2
07.10 Kval
 
Söndag 03/11
01.50 Warm Up
08.20 Race 1
09.20 Race 2
 
Regler
 
Två tävlingar på 13 varv vardera körs i helgen där startuppställningen till första tävlingen avgörs genom ett kval som är uppdelat i två pass: Q1 och Q2. De snabbaste 12 förarna i Q1 går vidare till Q2 där topp 12 platser i startuppställningen för första tävlingen avgörs.
 
Startuppställningen för andra tävlingen baseras på resultatet från första tävlingen, med omvänd ordning för de tio första bilarna. Då Volvo C30 1.6T är nationellt homologerad kan Björk inte ta poäng i tävlingarna eller delta i Q2-passet under kvalet, något som innebär att Björk inte kan kvala högre än 13:e plats för första tävlingen.
DA2D3845