Snabba svenskar i WTCC

Det blev inga framskjutna placeringar vare sig för Thed Björk eller Rickard Rydell i helgens WTCC-tävlingar i Shanghai men de båda STCC-mästarna visade ändå att de har kapacitet att vara med i toppen av världseliten. 

Thed Björk, som kom till start för Volvo Polestar Racings, toppade två av träningspassen med sin Volvo C30. Han gjorde även en bra kvalinsats, där han satte sjunde snabbaste tid, men fick sin tid struken då bilen visade sig vara för lätt. Det första heatet tvingades Björk bryta med elproblem innan han ens hade kommit iväg. I det andra heatet kämpade Björk till sig en femtonde plats efter att ha startat som sjuttonde man.

– Bilen fungerade perfekt från första varvet på alla områden, från effekt på raksträckorna till i kurvorna. Att vara med i toppen av kvalet var riktigt kul och jag hade dessutom mycket trafik på mitt snabbaste varv, så det fanns mer att ge, säger Björk. 

– Andra tävlingen var så hård som vi anade, speciellt då banan var hal efter ett lätt regn. Jag kämpade hårt och medan 15:e plats inte berättar hela historien från helgen så är jag ändå nöjd. Detta var en gästtävling för oss och vi visade att vi matchar Chevrolet, Honda och de andra vad gäller prestanda. Det är vad vi tar med oss tillbaka hem till Sverige, säger Björk.

Rickard Rydell, som återstiftade bekantskapen med den Chevrolet Cruze han vann STCC med 2011, visade att hans form håller i sig, trots att han inte har tävlat sedan förra säsongen. Rydell kvalade in som sexa och var ett tag uppe på en fjärdeplats i första heatet men regndäck på en snabbt upptorkande bana visade sig vara fel val. I det andra heatet tvingades Rydell i depå med skador på bilen efter en sammanstötning med en konkurrent. 

– Tyvärr visade det sig vara fel beslut att starta det första racet på regndäck, men det är alltid lätt att vara efterklok – och halvvägs genom loppet såg det väldigt lovande ut. Det var naturligtvis tråkigt att behöva bryta det andra racet, men farten fanns i alla fall definitivt där för att uppnå vår målsättning om poäng. Stort tack till NIKA Racing för den här möjligheten, säger Rydell i teamets pressrelease.

969196_726974470664765_1278709868_n